VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

ЧЕТИРИ ЛАПИ приветства решението на България да прекрати противозаконното отглеждане на кокошки в батерийни клетки до м. май 2012


Международната организация за защита на животните призовава фермерите да преминат към алтернативни начини за отглеждане

ЧЕТИРИ ЛАПИ приветства намерението на България да ускори слагането на край на отглеждането на кокошки в конвенционални батерийни клетки и призовава производителите да избягват инвестирането в облагородени такива.

 

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов заяви по време на пресконференция тази седмица, че е получил уверенията както на Браншовия съюз на производителите на яйца, така и на Българската агенция по безопасност на храните за това, че изискванията на ЕК, свързани с незаконното вече отглеждане на кокошки носачки в батерийни клетки ще бъдат изпълнени най-късно до края на месец май 2012 г.

 

В момента около 500 000 от общо 2,8 млн. кокошки носачки биват отглеждани в конвенционални клетки, които не отговарят на минималните изисквания по отношение на защитата на животните. Директива на ЕС, приета през 1999 г. забрани употребата на малките конвенционални клетки и даде на правителствата на страните – членки срок до 1 януари 2012 г., за да се съобразят с новите правила, задължаващи производителите да преминат към алтернативни способи за отглеждане на кокошки носачки. Четиринадесет страни – членки на ЕС, в това число и България, не са въвели забраната за употреба на батерийни клетки и ето защо миналата седмица ЕК обяви започването на наказателни процедури срещу тях.

 

„Четири лапи приветства инициативата за ускоряване на процеса на преминаване от употребата на незаконните конвенционални клетки в България към алтернативни варианти, но същевременно изказва опасението, че удължаването на срока до месец май е прекалено дълго”, заявява Явор Гечев, говорител на ЧЕТИРИ ЛАПИ за България. Въпреки всичко, международната организация за защита на животните внимателно ще следи целия процес у нас, както и във всички останали страни – членки, несъобразили се със забраната.

 

ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава българските фермери да избягват инвестирането в облагородени клетки и ги съветва да пристъпят директно към употребата на устойчиви алтернативни системи, ориентирани към бъдещето – в идеалният случай това трябва да бъде отглеждането на свободни кокошки.

 

„По този начин те не просто ще засилят защитата на животните, но и също така могат да бъдат позитивно изненадани в икономически план, запълвайки пазарна ниша, която потребителите със сигурност ще оценят. Това вече се случи в няколко европейски държави и е доказано, че работи”, заявява Явор Гечев в заключение.


печат