VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

ЧЕТИРИ ЛАПИ затварят незаконна ферма за яйца в Румъния

2013-02-19

Броят на кокошките, държани в конвенционални клетки остава неизвестен

ЧЕТИРИ ЛАПИ разкрива случай на масово измъчване на кокошки носачки в румънска ферма, използвала финансиране от европейските фондове за употребата на незаконни конвенционални клетки


Замесената в случая компания, „Агримон”, е най-големият доставчик на яйца в Румъния. Фермите й, разположени в област Браила произвеждат над 300 млн. яйца годишно. Някои от тях се продават пресни, други биват използвани като съставки за полуготова храна. Пресни яйца с такъв произход  се предлагат в „Кауфланд”, „Била”, „Пени”, „Метро” и „Селгрос” в Румъния. „Скрити яйца” от кокошки, отглеждани в тези конвенционални клетки биват изнасяни в Германия, Франция, Италия, Япония и Русия. „От едно писмо на институцията, отговаряща за въвеждането на забраната ние научихме, че някои ферми, използвали субсидиите на ЕС за премахване на конвенционалните клетки няма да го направят преди 2014 г. ЕК въведе забраната за употреба на такива клетки още през 1999 г. „Агримон” е сред тези ферми, които разполагаха с 12 г. за подготовка, но през 2006 г. компанията все пак използва парите на ЕС, за да постави конвенционални клетки. Ние знаем, че забавянето на влизането в сила на забраната няма своята юридическа обосновка. Към сегашния момент тази ферма вече е незаконна и трябва да бъде затворена” – заявява Вероника Тулпан, р-л отдел "Програми" в ЧЕТИРИ ЛАПИ - Румъния.

 

В момента ЧЕТИРИ ЛАПИ разследва подобни случаи в няколко страни – членки на ЕС. Организацията ще ги извади наяве и ще подкрепи ЕК с разузнавателна дейност по отношение на продължаващите наказателни процедури срещу някои държави, в които според официални данни 47 млн. кокошки все още страдат в огромни ферми (Белгия, България, Кипър, Франция, Унгария, Италия, Латвия, Полша, Португалия, Румъния, Холандия, Словакия, Испания и Великобритания). Според последните данни, изпратени на ЕК, в края на 2011 г. в Румъния 600 хил. кокошки все още са били затворени в конвенционални клетки. В действителност «Агримон» използва батерийни клетки дори във ферми, в които според официална информация на Съюза на птицепроизводителите в Румъния от много години би трябвало да се използват облагородени клетки [1].


Фермата на "Агримон" в с. Траян, област Браила, с капацитет за отглеждането на 484 хил. кокошки, е пример в това отношение – там все още се използват конвенционални клетки. "Ако е толкова лесно да се скрие истината, ние се питаме какъв е действителният брой на кокошките в цяла Европа, които продължават да страдат в теснотата на батерийните клетки. Изглежда ситуацията излиза извън контрол. Ние ще продължим да снабдяваме правителствата с информация за проблемни ферми. Ако те не пожелаят да отреагират бързо, то тогава ще отнесем нашите сведения до ЕК в подкрепа на продължаващия процес по въвеждане на наказателни процедури. Очакваме от ЕК да започне провеждането на самостоятелен контрол по-скоро, за да ускори влизането в сила на забраната" - заявява Хелмут Дунглер, основател и управител на ЧЕТИРИ ЛАПИ.


Употребата на конвенционалните или батерийни клетки беше изоставена на 1 януари, тъй като те не позволяват на кокошките носачки да изпълняват естествените си ритуали. Пространството в тези клетки е ограничено (само по 550 см2) на птица, липсата на естествена светлина и допълнителни пособия води в много случаи до наранявания и дори смърт. Ще бъде разрешена употребата само на «облагородени клетки», в които за всяка кокошка е предвидено пространство от 750 см2. «Клетката си остава клетка. Няма значение как е изградена тя – кокошките не могат да се държат естествено и тяхното страдание продължава. Всички видове клетки трябва да бъдат забранени, а фермерите трябва да избягват инвестирането в нови такива. Бъдещето на производството на яйца е в свободното отглеждане на кокошки!» - заявява г-н Дунглер в заключение.


Бележки:
[1] Според румънския Съюз на птицепроизводителите фермата "Агримон" в Траян използва облагородени клетки (сайтът е обновяван за последно през 2006 г.).
http://www.desprepui.ro/membriDetails.php?id=2

Нов видеоклип, заснет от ЧЕТИРИ ЛАПИ доказва обратното - "Агримон" продължава да използва конвенционални клетки във фермата в с. Траян


печат