VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

ЧЕТИРИ ЛАПИ разкрива незаконно производство на яйца


Нехуманните условия във фермата заснети на видео

ЧЕТИРИ ЛАПИ разкри незаконна ферма за производство на яйца, използваща конвенционални батерийни клетки, в Бретан, Франция. Филмов запис и снимки, получени от организацията от източници, желаещи да останат анонимни, показват мъртви, ранени и тормозени животни (с отрязани човки). Съюзът на птицевъдите във Франция обяви миналата седмица, че всички батерийни клетки вече са били изтеглени от употреба.

 

ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава френските власти да овладеят ситуацията и да затворят всички ферми, използващи батерийни клетки“, каза Хелмут Дунглер, президент на ЧЕТИРИ ЛАПИ.


Записът, направен в края на февруари и получен тази седмица от ЧЕТИРИ ЛАПИ, съдържа безспорни доказателства за датата и мястото. В някои от клетките кокошките получават по 464 кв.см. Девет кокошки са наблъскани в 4176 кв.см. клетка. Фермата е част от кооперация, която снабдява търговска компания, изнасяща яйца за Германия, Холандия, Великобритания, Швейцария, Белгия, Испания и Скандинавските страни.

 

Франция е една от 14-е държави, които все още не спазват забраната на ЕС за използването на батерийни клетки, която влезе в сила на 1-и януари тази година. На 26-и януари Европейската комисия започна наказателни процедури срещу 14 държави: Белгия, България, Кипър, Франция, Гърция, Италия, Унгария, Латвия, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Испания и Великобритания.


ЧЕТИРИ ЛАПИ изрази разочарованието си по-рано тази година,  че очевидно изпълняването на забраната е било отложено, когато разкри незаконни ферми в Румъния. В края на февруари ЧЕТИРИ ЛАПИ научи от официални източници, че Великобритания и Румъния са решили проблема с батерийните клетки.

 

Обнадеждаващо е, че някои страни-членки са обявили затварянето на всички конвенционални клетки. В същото време процесът остава твърде бавен и засяга цяла Европа, тъй като създава нечестна конкуренция за фермерите, които са преминали на алтернативни системи. „Две държави са спрели производството на яйца в незаконни клетки. Остават още дванадесет. Франция е голямо разочарование, очакваме да започнат да предлагат истински подобрения в качеството“, добавя Хелмут Дунглер, президент на ЧЕТИРИ ЛАПИ.


печат