VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Скрити яйца от клетъчно отглеждани кокошки в преработена храна


Различни видове сладки, тестени изделия, майонеза – много хранителни продукти съдържат яйца. Твърде често те са снесени от кокошки, които страдат, затворени в тесни клетки. ЧЕТИРИ ЛАПИ започва нова кампания и настоява производителите на хранителни продукти да се откажат от употребата на яйца от клетъчно отглеждани кокошки в техните изделия.
Този вид яйца са достъпни за всеки потребител под формата на бонбони, печива, спагети, майонеза, яйчен ликьор или сосове.

 

Етикети без информация

Производителите на преработена храна не се налага да разкриват произхода на яйцата, съдържащи се в продуктите им. Така потребителите нямат поглед върху това кой вид отглеждане на кокошките носачки подкрепят чрез закупуването на даден хранителен продукт. Ето защо ЧЕТИРИ ЛАПИ започва нова кампания, насочена към повишаване на информираността по отношение на скритите яйца от клетъчно отглеждани кокошки и настоява производителите на храна да променят политиките си по отношение на доставките.

 

Милиони кокошки носачки страдат в клетки

От януари тази година е разрешена употребата само на т. нар. „облагородени клетки”, които осигуряват на птиците площ от 750 см2, вместо досегашните 550 см2. Независимо дали е облагородена или не, всяка клетка възпрепятства със своето ограничено пространство почти напълно която и да било проява на естественото поведение на кокошките. Милиони екземпляри продължават да страдат в тези клетки.


Нещо повече, дванадесет страни-членки на ЕС все още не са се съобразили със забраната, наложена за употребата на батерийни клетки. Ето защо не е изненада това, че скритите яйца, снесени от кокошки, отглеждани в незаконните клетки могат да се появят в преработени храни под формата на яйчна течност или прах.


ЧЕТИРИ ЛАПИ настоява производителите на хранителни продукти да се въздържат от употребата на яйца от клетъчно отглеждани кокошки и да преминат към такива, снесени при условията на свободно отглеждане.


печат