VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Сладки новини за защитниците на животни: „Тоблерон” минава на яйца от свободно отглеждани кокошки


ЧЕТИРИ ЛАПИ иска по-точно етикетиране на продуктите, съдържащи яйца

Днес (18 декември 2012) международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ съобщи, че легендарният швейцарски шоколад „Тоблерон”, продаван по целия свят от 1868 г., ще бъде произвеждан само с яйца от свободно отглеждани кокошки.

 

Промяната следва бързото и историческо решение на световния хранителен производител Mondelēz International (доскоро известен като Kraft Foods). Швейцарският бранд осъзна необходимостта да подобри живота на животните, които допринасят за съставките на продуктите им. „Това е най-сладката новина, откакто към кампанията ни се присъедини Фереро по-рано тази година”, каза Габриел Паун, ръководител кампании в ЧЕТИРИ ЛАПИ.

 

Според проучване, проведено от ЧЕТИРИ ЛАПИ през 2011 г., повечето европейски граждани биха искали яйцата, които се използват в преработените храни, да се отбелязват на етикетите, за да могат да избират продукти, съдържащи яйца от свободни кокошки. Такава система за етикетиране има само за пресните яйца. Преработените яйца, които се използват за продукти като сладкиши, печива, спагети, майонеза, яйчен ликьор и сосове, представляват 1/3 от консумацията на яйца. „Неотбелязването на „скритите” яйца създава объркване сред потребителите и причинява страдание на животните, които се мъчат в тесни клетки. Хранителните компании трябва да се вслушат в желанието на милионите си потребители и да започнат да етикетират храните си.”, каза Габриел Паун.

 

По-рано тази година от ЕС беше наложена забрана за отглеждането на кокошки в конвенционални клетки. За жалост, в девет страни-членки все още се държат милиони кокошки при незаконни условия. Техните яйца се използват основно в преработени храни и не се описват на етикетите. „Липсата на правоприлагане и непълното етикетиране прави преработените храни своеобразно „сметище” за яйцата от кокошки в клетки. Европейската комисия би могла да постигне по-добри резултати, като разшири съществуващата система за етикетиране и за яйцата, съдържащи се в преработени храни”, завърши Паун.


печат