VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Трофеен лов


Родени, за да бъдат убити: Лов на лъвове в Южна Африка

Южна Африка е все по-търсена туристическа дестинация не само за футболните фенове и любителите на природата. Южна Африка е рай и за ловците – хиляди туристи от Европа и САЩ идват в страната, за да ловуват и отнасят вкъщи убити животни вместо снимки и сувенири.

 

В този край на света се срещат почти всички диви животни, дори защитени видове като слоновете: всичко е въпрос на пари. Най-крайната проява на ловуване на диви животни е т. нар. „трофейно ловуване” на лъвове.


Трофеен лов

Трофейният лов е една от най-жестоките прояви на човешката жестокост. Повечето от жертвите са лъвове, които след смъртта си са предоставяни на ловците в сребърни подноси: Тези величествени животни са заключвани в клетка и просто застрелвани.

Лъвовете се отглеждат във ферми и развъдници. И да искат, те не могат да избягат от човешкото присъствие - просто няма как да излязат от клетките. От време на време животните са дразнени с примамка, а понякога дори упоявани с лекарства.

Всеки може да отиде и да ловува лъвове в Южна Африка – специално разрешително или доказан опит при лов обикновено не се изисква. Това означава, че много животни не са убивани след първия изстрел, а умират агонизирайки.


Бум на фермите за отглеждане на лъвове за трофеен лов и стрелбите по животни

Лъвове за трофейно ловуване се отглеждат в повече от 200 ферми в Южна Африка, като животните са отглеждани от човека и обикновено са свикнали с присъствието на хора. Днес над 3500 животни в плен са заплашени от същата страшна съдба – повече от всякога.


Първо погалвани...

Много от младите животни са използвани като атракция за туристите, които могат да ги галят, да се снимат с тях и да ги разходят наоколо. Неразбиращите туристи посещават фермите и плащат, за да погледат или докоснат малките лъвчета. По този начин туристите подпомагат този безскрупулен бизнес, когото дори много ловни асоциации считат за неетичен и за когото много от туристите дори не подозират.


...после затрелвани

Лъвовете достигат „трофейна” възраст на 4 до 7 години, след което са предлагани на ловците за отстрелване. В много от случаите „ловът” не се случва в рамките на фермата, където е отгледано животното. Вместо това, лъвовете се превозват в друг район и там биват убивани. По-голяма част от обектите за отглеждане и трофейно ловуване в Южна Африка са разположени в провинциите Фрий Стейт, Норт Уест и Лимпопо.


Въпрос на пари

Трофейното ловуване е хоби за по-заможните хора от богатите, индустриално развити страни. Колкото по-голям е портфейлът, толкова по-голям е трофеят: мъжки екземпляр с удивителна грива струва около 25,000 евро, а лъвовете с по-тъмна и гъста грива могат да достигнат до 45,000 евро. Трофейното ловуване на лъвица струва 5,000 евро или дори по-малко. Някои от фермите предлагат дори малките лъвчета за отстрел!

В интернет, на ловни панаири или чрез специализирани туристически агенции се предлагат пълни пакети за трофеен лов, които включват съдействие от професионални ловци, както и настаняване и хранене. Заплаща се и за транспортните разходи и подготовката на животното.

Но не само лъвовете стават жертва на желаещите да дръпнат спусъка туристи. Някои ферми, в желанието си да предложат на ловците специални трофеи, отглеждат и обявяват за лов тигри, въпреки че тези животни не са присъщи за Южна Африка.


Опасност за дивите лъвове

Поддръжниците на трофейния лов твърдят, че тази дейност подпомага защитата на видовете. Всъщност се случва точно обратното: увеличаващият се брой турове за трофейно ловуване увеличава и натиска върху популацията от лъвове, живеещи в дивата природа. Все по-голям брой животни биват залавяни от естествената им среда и в последствие отглеждани за трофеен лов.

Броят на дивите лъвове намалява през последните години: експертите са изчислили, че днес само 23,000 лъва живеят свободно в дивата природа на Африка и специалисти от IUCN очакват най-голямата популация на лъвове да намалее с приблизително 42%.


печат