VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Цирк без диви животни


Страдащи животни по време на турне

© FOUR PAWS

Спрете го!
Без диви животни в цирка - протестирайте онлайн сега!


Ура, циркът дойде в нашия град! Акробати, клоуни и фокусници забавляват млади и стари, а номерата с животни смайват публиката. За много хора лъвовете, слоновете или мечките са просто част от цирка. Само че държането на диви животни в цирковете е проява на жестокост.

За разлика от България, в повечето страни от Западна и Централна Европа има десетки пътуващи циркове с диви животни. Един такъв цирк не може да отговори на нуждите на животните. Представленията са в различни градове, клетки трябва да се транспортират и да не заемат много място и да могат да се сглобяват и разглобяват бързо. И така животните прекарват по-голямата част от живота си във фургони, които са твърде тесни. Животните не могат свободно да тичат, да се катерят, да копаят, да се къпят или да плуват.


Теснотия, стрес и отегчение

© FOUR PAWS

Жирафи, лъвове или човекоподобни маймуни вегетират в малки фургони с клетки или тесни коридори. Самостоятелни животни, като тигрите, са наблъскани с други себеподобни, а силно социални животни, като слоновете, са оставени сами, завързани з вериги в продължени на часове.


В резултат се получават силни поведенчески отклонения - стереотипно поведение, агресия и апатия.


Противоречиви методи за обучение

В дивата природа няма да намерите тигър, който да скача през горящ обръч или слон, който да прави челна стойка. Тези "номера" винаги са резултат на съмнителни методи на обучение и съвсем не са развлечение - както много биха искали да вярвате - в скучното ежедневие на животните.


Безмилостен край

© FOUR PAWS

В края на дългото си страдание, животните, които вече са твърде стари за манежа, рядко могат да се надяват на спокоен край или нов живот. Почти няма цирк, който да може да си позволи това. И така, животните или се приспиват, или се продават и поемат в неидвестна посока.

Но дори и тези, които остават в цирка, не ги очаква по-добър живот. Те продължават живота си в клетките или тесните си ограждения и по време на представленията са представяни като атракция. B "Търсенето" на животни в цирковете като правило се покрива от "свръхпроизводството" в зоологическите градини или парковете за животни.

Спрете го!
Без диви животни в цирка - протестирайте онлайн сега!


печат