VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Животни, отглеждани за кожа


Истината за кожата

Дори малко кожа е жестокост към животните
Кожената яка на някое модерно зимно яке или малкия пухкав пискюл на елегантна зимна шапка може да причини огромно страдание на животните! Тенденцията в модата се отдалечава от изцяло кожените палта, но големите количества кожени яки, орнаменти и други „пухкави” аксесоари, направени от миещи мечки, лисици и норки, също предизвикват огромни страдания на животните.

Няма „етична” животинска кожа
85 процента от световната търговия с кожа е от развъдници, в които животните се принуждават да живеят в условия, различни от естествените им такива. Дори кожата да не идва от ферми в Скандинавия, Китай, Холандия или други страни, а да е от лов – „дрането” на кожата е свързано с огромни страдания за животните. Тези продукти нямат нищо общо с модата.

Кожата от Европа не е по-безболезнена за животните от кожата от Китай
Дори напълно несъобразените изисквания за ферми за кожа в Европа редовно не се спазват от производителите. Това беше доказано с проучване, направено в Дания, Швеция и Финландия. Често се документират нарушения на Закона за защита на животните по отношение на условията за живот, а освен това се наблюдават и поведенчески проблеми, наранявания и дори смърт сред животните.

Липсващи етикети

Естествената кожа често не се отбелязва на етикетите и потребителите се подвеждат от грешната информация. Ако се съмнявате, трябва да направите разликата между „естествена и изкуствена кожа” сами. Дори видът кожа да е отбелязан на етикета, географският му произход липсва, както и условията, в които животните са били отглеждани. От ноември 2014 г. всички кожени изделия трябва да съдържат тази информация на етикета си, но по-важната информация за техния произход и условията на отглеждане на животните ще продължат да липсват.

Етикетите и показните ферми лъжат
В тъй наречените „показни ферми” условията, в които се отглеждат животните, не са по-различни от тези в традиционните ферми за кожа. Дори етикетът, разработен от индустрията, „Гарантиран произход”, единствено легитимира минималните условия за отглеждане на животни във ферми.

Кожата не е естествен продукт
Кожната индустрия рекламира продуктите си като „природосъобразни” и „изцяло естествени”. Това е много далеч от истината. Дори отглеждането на животните във ферми за кожа е свързано с вреди за околната среда, като замърсяване на близките водоеми. Освен това производството на кожа използва огромни количества химикали и енергия. Повече информация за отровите в кожата можете да намерите тук.


печат