VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Български зоопарк отказва да предаде незаконно отглеждани мечки


ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава Министерството на околната среда и водите да спази директивите на ЕС

Международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ беше помолена от Министерството на околната среда и водите да транспортира двете незаконно отглеждани мечки от зоокъта в Русе до зоопарка в Добрич, но планът бе осуетен в последния момент. ЧЕТИРИ ЛАПИ ще продължи да се бори за намиране на подходящо решение за Бойка и Станди.


Бойка и Станди, които са брат и сестра, се отглеждат незаконно в крайно неподходящи условия – тесни, тъмни и влажни клетки с бетонен под в зоокъта към лесопарк Липник, близо до Русе. Животните лежат в собствената си урина, в резултат от което имат хронично възпалени очи и носна лигавица. Те са недохранвани, а неправилното им отглеждане е довело до сериозни поведенчески изменения. От години зоокътът няма лиценз от МОСВ, което го поставя извън закона. Министерството беше поставило срок за транспортирането им, като междувременно не спираше да призовава община Русе да подобри условията в клетките, но уви - напразно. Според община Русе вече има готов проект за изцяло нов зоопарк, но проблеми със собствеността на земята осуетяват стартирането на строежа.

 

От Министерството на околната среда и водите се обърнаха за помощ към ЧЕТИРИ ЛАПИ като единствената организация в България, предлагаща безвъзмездно модерно, лицензирано превозно средство за мечки. Транспортирането обаче беше осуетено от организирана от местната власт блокада на пътя до зоокъта. В резултат бе свикана среща, на която да бъде обсъден най-добрият изход от създалата се ситуация. Ние предложихме своята помощ за изграждането на новия дом на мечките в Русе, изхранването им и отглеждането им в следващите пет години. Германската актриса и защитничка на животните Катерина Якоб, която придружаваше екипа на ЧЕТИРИ ЛАПИ, пожела да дари лично сума за новата клетка и впоследствие да набере средства за изграждането на новото местообитание. Общината обаче отхвърли мнението на експертите ни и предложената подкрепа, като по този начин обрече двете мечки на още по-голям стрес и мъки.

 

При така създалата се ситуация се обединихме около предложението на МОСВ – на община Русе да се дадат 2 месеца за разширяване на клетката с допълнителни 180 кв.м., 6 месеца за разрешаване проблема със собствеността на земята и 18 месеца за построяване на новия зоопарк. При забавяне на някой от сроковете следва мечките да бъдат преместени временно в зоопарка в гр. Добрич.

 

ЧЕТИРИ ЛАПИ е против позицията на общината мечките да останат в зоокъта до приключване разширението на местообитанието им, тъй като стресът от шума и присъствието на много хора би бил твърде голям за тях. За съжаление, въпреки уверенията от кмета на гр. Русе, Пламен Стоилов, че всички ремонтни работи ще бъдат извършвани на ръка, още на следващия ден наши представители завариха мечките крайно изнервени от присъстващ на терена багер. За нас това е поредното доказателство, че условията в зоокъта не отговарят на нуждите на двете мечки и мястото им по време на извършващия се ремонт не е там.

 

Ние изключително много съжаляваме, че нещата се развиха така, но няма да се откажем и ще продължим да работим за осигуряване на по-добри условия за Бойка и Станди.

 

От 2005 г. насам всички зоопаркове в страните-членки на ЕС трябва да отговарят на изискванията на Директива 1999/22/ЕО на Съвета от 29 март 1999 г. относно държането на диви животни в зоологически градини. След присъединяването на България в ЕС през 2007 г. всички зоопаркове следва да адаптират условията си на отглеждане спрямо Директивата, ако искат да запазят лиценза си. Срокът изтече през 2013 г.


печат