VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

3844 са бездомните кучета в София

2016-02-17

Три пъти е намалял броят им за 9 години, сочи най-новото преброяване на „Четири лапи“

Сериозен спад в броя на безстопанствените кучета в София отчетоха експертите на „Четири лапи“. Днес те представиха резултатите от най-новото преброяване, извършено през втората половина на 2015 г. Общият брой на скитащите кучета за София е 3844, което е с близо 2000 по-малко отколкото преди две години и с близо 7500 отколкото през 2007 г., когато за първи път беше извършено подобно преброяване. © FOUR PAWS | Yavor Gechev

Настоящото преброяване е пето, след тези от 2007, 2009, 2011 и 2013 г. Извършено е като част от приетата от Столична община Програма за овладяване на популацията от безстопанствени животни съвместно от Фондация “Четири лапи” и ОП “Екоравновесие”. Както и преди две години, най-малко улични кучета има в централните райони на столицата (Средец, Оборище, Възраждане, Лозенец, Изгрев и Триадица) – 258  животни или под 7 % от общата популация за общината. Най-много са  в райони Панчарево (426), Нови Искър (372), Люлин (287), Красна поляна (279), Връбница (267) и Витоша (228) - близо половината от всички скитащи кучета в града. Във всеки един от 24-те района на столицата обаче е отчетен спад, като най-голям той е в Кремиковци – от 703 кучета през 2013 г. до 199 през изминалата година. Резултатите сочат, че в София едно безстопанствено куче се пада на 327 жители (при население от 1 256 667 по данни на Националния статистически институт), което е по-добър резултат, отколкото във Видин (1 куче на 118 жители) и Велико Търново (1:255), но все още далеч от Пловдив (1:1171).


Общото намаляване на бездомните кучета в София се дължи на високия брой кастрирани животни – над 60% от популацията са с ясно забележима маркировка, на повишаване на отговорното отношение на собствениците на домашни кучета благодарение на информационни кампании и инициативи за безплатна кастрация на домашни кучета и на увеличаване на броя на осиновените животни както от приютите, така и направо от улицата.

 

Сред насоките за по-нататъшна работа по проблема, експертите на „Четири лапи“ извеждат контрола на средата чрез повишаване на качеството на сметосъбирането и намаляване на изоставените сгради и площи, контрол над собствениците на домашни кучета с цел възпрепятстване на нежеланото развъждане и изоставяне, поддържане на висок процент кастрирани улични животни и повишаване на качеството на приютната дейност с цел увеличаване на осиновяванията на животни. Също така, от особено значение е и работата със съседните на столицата общини, тъй като поради дългогодишното си бездействие те се явяват основен източник на новоизоставени кучета и котки. 


Подробности относно използваната методика при отчитане на броя на безстопанствените кучета, както и пълния доклад от преброяването можете да намерите тук. 


печат