VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Българи се борят срещу беса в Югоизточна Азия

2018-05-29

© FOUR PAWS | Hristo Vladev

Международен екип на организацията за защита на животните „Четири лапи“ с българско участие приключи една от най-мащабните кампании за изкореняване на коварната болест бяс в Азия. В рамките на два месеца в южноазиатската държава Мианмар бяха ваксинирани близо 60 000 кучета и котки. Кампанията е началото на дългосрочен проект на организацията, чиято цел е ваксинация на 1 милион животни в следващите три години.

 

Бесът е една от най-опасните болести, която засяга както хора, така и животни. Предава се основно чрез ухапване от заразен хищник и засяга необратимо централната нервна система. Ако пострадалият не бъде ваксиниран веднага, смъртта е неизбежна. Макар в страните от Европа и Северна Америка бесът отдавна да не взима човешки жертви, в световен мащаб ежегодно от бяс умират около 60 000 души, като 95% от случаите са в страните от Азия и Африка.

 

„Бесът е 100% смъртоносен, но също така и 100% предотвратим,“ категорична е д-р Марина Иванова, координатор на кампанията и директор на „Четири лапи“ за България. „Единственият начин за ограничаване на болестта е чрез масова ваксинация на животните, които са в най-голям риск да бъдат заразени, както и повишаване на информираността на местното население за незабавните мерки, които трябва да се предприемат при ухапване от жищник.“

 

Сред най-рискови от заразяване с бяс домашни животни са кучетата и котките. Именно поради тази причина кампанията е насочена към ваксинацията на максимален брой от тези животни. През изминалите два месеца в две от провинциите на Мианмар – столицата Нейпиду и в туристическия район около древния град Баган – бяха ваксинирани 58 994 животни от екипи на „Четири лапи“ и партньорите на организацията.

 

Мианмар е една от най-силно засегнатите страни от коварната болест в световен мащаб. Разположената в Югоизточна Азия държава е с население от близо 55 млн. души, като по данни на местната Дирекция за животновъдство и ветеринарна дейност, броят на кучетата е около 4 млн., като още поне толкова са и котките. Препполага се, че ежегодно в Мианмар вследствие на ухапвания от заразени с бяс хищници умират около 1000 души.

 

Основна причина за сериозното положение в Мианмар е липсата на системни кампании за ваксинация на домашните животни, които са потенциални преносители на бяс, както и ниската информираност на населението за мерките, които трябва да бъдат предприети за предпазване от болестта. Досегашната практика на масово унищожаване на домашни, полудомашни и бездомни кучета и котки не е дала никакъв резултат и затова през последните години правителството се обърна за съдействие към Международната организация за здравеопазване на животните и към неправителствени организации.

 

В мащабната кампания за изкореняване на беса в Мианмар „Четири лапи“ си партнира с Индийския син кръст – една от най-големите азиатски организации за защита на животните, както и с местната хуманитарна организация „Мингалар Мианмар“.  В кампанията се включиха над 40 специалисти от Мианмар, Индия, Йордания, Австрия, Румъния и България. Кампанията е в подкрепа на глобалната инициатива на Световна здравна организация и Световна организация за здравеопазване на животните за свеждане до нула од 2030 г. на случаите на смърт от бяс при хората.

 


M10.jpg M11.jpg M12.jpg M13.jpg M14.jpg M15.jpg M2.jpg M3.jpg M4.jpg M5.jpg M6.jpg M7.jpg M8.jpg M9.jpg
печат