VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Терез и Масуд ще пътуват за Холандия след намеса на премиера Борисов

2018-01-30

Тази сутрин в 8.30 се състоя среща между представители на Фондациите “Дивите животни” и “Четири лапи” с министър-председателя Бойко Борисов по негова покана. След като премиерът се запозна подробно с актуалната ситуация относно правния статут и здравния статус на двете лъвчета Масуд и Терез, той препотвърди ангажимента си, че българските институции ще направят всичко възможно те да получат адекватните за нестабилното си състояние грижи. © ЧЕТИРИ ЛАПИ | Jasmine Duthie

Припомняме ви, че при пълен преглед, извършен на 27 януари, беше установено, че при Терез се забелязва неправилен растеж на костите на предните лапи. Прегледът на двете лъвчета беше извършен от д-р Марк Йолкел, който пристигна за случая от Берлинския институт за изследване на зоопаркове и диви животни “Лайбниц” и от специалистите от Централна ветеринарна клиника в София, която е и с много богат опит при работата с големи котки в България. Състоянието на Масуд изисква последващи ежедневни сериозни грижи, които включват специален режим на хранене и медикаменти, както и постоянно наблюдение от тесен специалист.

Здравословните проблеми на двете лъвчета се обуславят от няколко фактора - на първо място е кръвосмошението. Те са второ поколение близкородствено развъждане - техните родители и родителите на техните родители са брат и сестра. На второ място идва стресът и цялостната ситуация около тяхното раждане и отхвърлянето от майка им. Рискът този тип животни да не оживеят в първите дни след раждането е огромен. Така Терез и Масуд загубиха сестричката си. Дори и когато оцелеят обаче тези животни се нуждаят от специализирани грижи и постоянно наблюдение, защото рискът за здравето им остава огромен. Виждаме това при настоящето състояние на Терез.

Нито един съществуващ център за животни в България не може да предостави условията и специалистите, които състоянието на Терез и Масуд изисква, за да бъдат лекувани и да се следи развитието им.


Тигърът Карузо в спасителния център FELIDA в Холандия
© ЧЕТИРИ ЛАПИ | Jeanine Noordermeer

При така създадените обстоятелства, най-доброто решение за тях е да заминат за спасителен център за големи котки в Холандия, където за тях ще бъдат положени специализираните грижи, от които се нуждаят. Във “Фелида” се предвижда още един пълен медицински преглед като здравослвоното им състояние ще продължи да бъде следено от експертите от Института “Лайбниц” в Берлин, с които и Фондация “Четири лапи” си сътрудничи активно. Ще се правят консултации и с най-добрите експерти в Европа. За всяко животно във “Фелида” са изготвени индивидуална програма - специфичина диета, оценка на психическото и физическото им състояние и изготвяне на насоки за подобряването им.

От „Четири лапи“ и „Дивите животни“ благодарят на премиера Бойко Борисов за намесата за разрешаването на този казус по най-добрия за Терез и Масуд начин. Предстои финализирането на подготовката на документите за пътуването на двете лъвчета.


Лъвове си играят в убежището за големи котки LIONSROCK в ЮАР
© ЧЕТИРИ ЛАПИ | Jasmine Duthie

печат