VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Лъвчетата Масуд и Терез имат нужда от специализирана помощ, каквато у нас не може да им бъде оказана

2018-01-29

© © FOUR PAWS | Jasmine Duthie

Въпреки поетия категоричен ангажимент от страна на министър-председателя Бойко Борисов и министъра на околната среда и водите Нено Димов, че за Масуд и Терез ще бъдат положени най-добрите и адекватни грижи и те ще бъдат изпратени в спасителен център в Холандия, в момента продължава да се подготвя активно задържане на лъвчетата в България и прехвърлянето им в Пазарджик. Още преди Общинският съвет в Разград да потвърди решението си двете животни да бъдат дарени на зоопарка в града на Марица, там започна строеж на нови клетки, а вчера градоначалникът Тодор Попов обяви, че е готов да приеме животните. Организациите „Четири лапи“ и „Дивите животни“, които в момента се грижат за Масуд и Терез, организират утре от 12 ч. протест пред Министерски съвет с искане за съдействие от правителството за заминаването на двете лъвчета за спасителен център в Холандия. Същевременно онлайн петиция със същото искане вече събра над 40 000 подписа. © © FOUR PAWS | Jasmine Duthie

Състоянието на двете лъвчета продължава да е нестабилно и повод за сериозни тревоги. При пълен преглед, извършен на 27 януари, беше установено, че при Терез се забелязва неправилен растеж на костите на предните лапи, което изисква спешна намеса – отначало с промяна на диетата и постоянно наблюдение на проблема от тесни специалисти, а при липса на подобрение – и с извършване на операция. Прегледът на двете лъвчета беше извършен от д-р Марк Йолкел, който пристигна за случая от Берлинския институт за изследване на зоопаркови и диви животни “Лайбниц” и от специалистите от Централна ветеринарна клиника в София, която е и с най-голям опит при лечението големи котки в България. Фондация “Четири лапи” е готова да приеме лъвчетата в своя спасителен център Фелида в Холандия и да осигури висококвалифицирана медицинска помощ за тях именно заради специфичните им нужди. © © FOUR PAWS | Jasmine Duthie

Здравословните проблеми при Масуд и Терез се обуславят от няколко фактора - на първо място е фактът, че те са поне второ поколение близкородствено развъждане - техните родители и родителите на техните родители са брат и сестра, което е предпоставка за предразположение към здравословни проблеми. На второ място идва стресът и цялостната ситуация около ражданетоим, отхвърлянето от майката и отглеждането им от хора със заместители на майчиното мляко, Рискът този тип животни да не оживеят в първите дни и дори месеци след раждането е огромен. Така Терез и Масуд загубиха сестричката си. Дори и когато оцелеят обаче тези животни се нуждаят от специализирани грижи и постоянно наблюдение, защото рискът за здравето им остава огромен. Виждаме това при настоящето състояние на Терез. © © FOUR PAWS | Jasmine Duthie

Условия в Пазарджик за отглеждане на големи котки според съвременните стандарти на практика няма. “Зоологическата градина” представлява клетки в гората. Те са с достатъчно голяма площ, но са поставени така, че животните нямат никаква възможност за уединение. Това е абсолютно задължително за тях, защото постоянното натоварване, на което са изложени от посетителите е равно на тормоз, когато те нямат възможност да се скрият. Концепцията за “зоологическата градина” е правена на парче - без съобразяване със специфичните нужди на всички отделни видове животни и симбиозата между тях. Зоопаркът не разполага с опитни и обучени специалисти гледачи - абсолютно задължително условие за отглеждането на животни в състоянието на Терез и Масуд. В града няма ветеринарни лекари и клиники, които имат достатъчен опит с диви животни, а още по-малко с такива, които имат специфични нужди.


Новите клетки, които се подготвят, отново не са съобразени с изискванията на съвременните стандарти за отглеждане на големи котки. Отново те осигуряват достатъчно голяма площ, но не е създадена възможност за уединение и лъвчетата ще бъдат на практика на постоянен показ. Отново - това е ужасен за тях тормоз, защото те по никакъв начин не могат да бъдат защитени от стреса, който причиняват посетителите на животните. До окончателното завършване на новите клетки, предназначени за Масуд и Терез, за двете лъвчета е подготвена малка клетка, в която досега са били настанявани птици и маймуни. 


В същото време в спасителния център за големи котки “Фелида” в Холандия се строят специални помещения и външни заграждения, съобразени с нуждите на всяко едно конкретно животно. Така за посрещането на Терез и Масуд се приготвя техния специфичен временен дом - вътрешно заграждение с отопление около 20 кв.м. с лежанки, платформи, пясъчник и допълнително средово обоготяване. Когато времето навън позволи, ще имат достъп до външно заграждение около 30 кв. м., което също ще бъде съответно средово обогатено спрямо нуждите им. На животните ще се даде време да се адаптират към новата среда - около 14 дни, като през това време ще бъдат наблюдавани постоянно, тъй като е известно, че заради проблемите им в най-ранна възраст са предразположени към заболявания. Предвижда се още един пълен медицински преглед като здравослвоното им състояние ще продължи да бъде следено от експертите в Института “Лайбниц” в Берлин, с които Фондация “Четири лапи” си сътрудничи активно. Ще се правят консултации и с най-добрите експерти в Европа. За всяко животно във Фелида са изготвени индивидуална програма - специфичина диета, оценка на психическото и физическото им състояние и изготвяне на насоки за подобряването им. 


Спасителен център за големи котки "Фелида"
© © FOUR PAWS | Jeanine Noordermeer

“Фелида” е специализиран спасителен център за отглеждане на големи котки със здравословни или поведенчески проблеми. В момента там са настанени 6 тигъра. Броят на животните е малък, за да може да им се оказва максимално добра помощ. Идеята е “Фелида” да бъде само транзитен център за стабилизиране на здравословното състояние на големите котки преди те да поемат пътя към своя постоянен дом в естествената им среда в Африка. В случай, че здравословното състояние на животните не позволява те да бъдат транспортирани заради риск за живота им, те остават на постоянно отглеждане в центъра. За да се гарантира максимално спокойствието на животните, “Фелида” не е отворен за свободни посещения. Постоянно за големите котки се грижат 4-ма професионални гледачи с необходимото образование и опит.


Спасителен център за големи котки "Фелида"
© © Bogdan Baraghin | FOUR PAWS

Ако състоянието на Масуд и Терез позволи, целта е тяхната крайна дестинация да бъде един от най-големите спасителни центрове за големи котки в Южна Африка - Лайънсрок. В него има над 100 спасени големи котки от различни краища на света. Очаква се тази пролет там да бъдат приютени лъвът Симба, спасен от „Четири лапи“ от зоопарка в Мосул и лъвът Саид, спасен от организацията от увеселителен парк край Алепо.


Спасителен център за големи котки "Лайънсрок"
© © FOUR PAWS | Jasmine Duthie

печат