VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Ситуацията в Газа ескалира: ЧЕТИРИ ЛАПИ трябва да отложат спасителната мисия

2019-03-29

© FOUR PAWS

Повече от 40 животни ще бъдат евакуирани веднага щом ситуацията стане безопасна за нашия екип.

Поради продължаващия конфликт в ивицата Газа, международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ трябва да отложи планираната спасителна мисия. Първоначалният план беше да се евакуират над 40 животни от занемарения зоопарк Рафа и да се транспортират до спасителни центрове в Йордания и Южна Африка. От понеделник насам ЧЕТИРИ ЛАПИ се опитаха на няколко пъти да влязат в Газа, но всички граници са затворени поради ескалиращия конфликт. Спасителната мисия ще бъде възобновена, след като ситуацията се подобри. Междувременно местните жители на Газа подкрепят организацията като хранят животните.

 

 


 

 

Над 40 животни, включително пет лъва, хиена, няколко маймуни, вълци, таралежи, лисици, котки, кучета, емута и щрауси в зоопарка Рафа, остават във фокуса на най-голямата спасителна мисия на ЧЕТИРИ ЛАПИ. Спасителният екип, състоящ се от ветеринарни лекари и експерти по дивата природа, се опитаха да влязат в Газа в понеделник, за да започнат подготовка по евакуацията. Ескалиращият конфликт в региона обаче осуети плана. “Поради затворените граници беше невъзможно за екипа ни да влезе в Газа. Въпреки това, ние следим ситуацията и оставаме в готовност да продължим спасителната мисия по всяко време, веднага щом  сигурността се подобри. Без значение колко ще трябва да чакаме няма да се откажем от животните в зоопарка Рафа“, каза ветеринарният лекар и ръководител на мисията Д-р Амир Кхалил, който вече евакуира и затвори два зоопарка в Газа през 2014 г. и 2016 г.

 

Зоопаркът Рафа: осакатена лъвица, препарирани животни и умрели от студ лъвчета

 

В началото на 2019 г. зоопаркът Рафа привлече световното внимание. Поради студеното време и лошите условия четири лъвчета умряха от замръзване в зоопарка. Само няколко седмици по-късно четиринадесетмесечна лъвица беше осакатена завинаги чрез брутално изтръгване на ноктите ѝ. Фактът, че най- старият зоопарк в Газа е отворен в близост до египетската граница още през 1999г.  дава възможност за лесна и постоянна контрабанда на животни от и за Газа, която се осъществява през подземни тунели. Откакто е отворен зоопаркът, много от животните са убити от ракетни атаки и военни действия. Някои от тях са препарирани и изложени на показ в зоопарка Рафа.

 

ЧЕТИРИ ЛАПИ: Многобройни спасителни мисии в Газа

 

ЧЕТИРИ ЛАПИ действат активно на територията на Газа от 2014 г. и са евакуирали и затворили вече два зоопарка в района – Ал Бисан и Хан Юнис. Зоопаркът Рафа не е непознат за международната организация. През 2015 г. собственикът продаде двете лъвчета Макс и Мона на местен жител, който ги подари на внуците си. Снимките на двете лъвчета, намиращи се в бежански лагер обиколиха света. ЧЕТИРИ ЛАПИ конфискува животните и ги транспортира до Йордания. Повечето от обитателите на зоопарка Рафа също ще бъдат настанени в спасителния център за диви животни „Ал Мава“ – съвместен проект на ЧЕТИРИ ЛАПИ и фондацията на принцеса Алия. Два лъва ще бъдат транспортирани до спасителния център за големи котки LIONSROCK в Южна Африка. Спасителната мисия е финансово подкрепена от щедрото дарение на американския журналист и бизнесмен Ерик С. Марголис.


VIER_PFOTEN_2019-02-27_060__1024x683_.jpg VIER_PFOTEN_2019-02-27_068__1024x683_.jpg VIER_PFOTEN_2019-02-27_087__1024x683_.jpg VIER_PFOTEN_2019-02-27_116__1024x683_.jpg VIER_PFOTEN_2019-02-27_126__1024x683_.jpg VIER_PFOTEN_2019-02-27_131__1024x683_.jpg
печат