VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

"Четири лапи" организира спасителна акция за бедстващите лъвове в Судан

2020-01-24

© © FOUR PAWS | Osman Salih

Международен екип с българско участие ще окаже спешна помощ на оцелелите животни в зоопарка Ал Кураши в суданската столица Хартум.

 

През уикенда публикувани в социалните медии снимки на изнемощелите от глад лъвове в зоопарка предизвикаха огромно обществено възмущение и загриженост по целия свят. Четирите представители на семейство големи котки вече са загубили две трети от естественото за вида си тегло и техният живот е силно застрашен.

 

Според информация от местни любители на животните, зоопаркът не получава достатъчно средства от властите, за да осигури изхранването на обитателите. Това е довело до изключително тежкото им състояние в момента. Макар местни лекари и активисти да са опитали да окажат помощ на бедстващите животни, една от лъвиците е починала през уикенда, а друга остава в критично състояние. Освен оцелелите четири лъва, в зоопарка Ал Кураши се отглеждат още хиени, орли, костенурки и змии, също в неблагоприятни за видовете им условия.

 © © FOUR PAWS | Osman Salih

Кампанията за спасяването на животните, подета от судански активисти, накара властите да обърнат внимание на проблема и да потърсят решение със съдействието на опитните експерти на ЧЕТИРИ ЛАПИ. Екип от специалисти от Австрия, Германия, Франция, Холандия и България, воден от опитния ветеринарен лекар д-р Амир Кхалил, вече пътува към Судан по покана на правителството на африканската държава.

 

„Бяхме шокирани от снимките на бедстващите лъвове. Беше ни ясно, че трябва да действаме бързо, защото животните няма да издържат много дълго. Най-важният приоритет в момента е стабилизирането и подобряването на здравословното състояние на животните и намирането на дългосрочни решения за тях“ споделя д-р Кхалил.

 

В следващите дни международният екип ще извърши детайлен медицински преглед на животните, ще окаже неотложна помощ и лечение, ще осигури правилното им изхранване и съвместно с местния отдел за дива природа към Министерството на вътрешните работи на Судан ще търси най-доброто дългосрочно решение за животните. Очаква се експертите на ЧЕТИРИ ЛАПИ да бъдат поканени да направят оценка и на други зоопаркове в Судан.© © FOUR PAWS | Osman Salih

Помогнете на мисията в Судан!

 

Ако искате да подкрепите спасителната мисия в Судан, можете да направите дарение през сайта на международната ни организация.

 

ЧЕТИРИ ЛАПИ е една от малкото организации за защита на животните с опит в оказването на помощ за животни в държави, засегнати от военни конфликти или политическа нестабилност. През последните три години екипи на организацията спасиха бедстващи животни от зоопаркове в Мосул (Ирак), Алепо (Сирия) и Ивицата Газа. 


печат