VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

ЧЕТИРИ ЛАПИ и КФОР спасяват мечки в Косово

2013-05-27

Започна трансферът на страдащите „атракционни“ мечки в новото убежище в Прищина

През последните два дни спасителен екип на международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ, с подкрепата на международния военен контингент на НАТО в Косово (КФОР), спаси 4 незаконно отглеждани кафяви мечки, живеещи в неподходящи условия за живот, и ги транспортира в новооткрития парк за мечки в Прищина.

 

Две от мечките, Ари и Арина, живееха в ужасни условия върху бетонен под в малък зоопарк в Призрен, където служеха за атракция за клиентите на близкия ресторант. Две други женски мечки, за момента без имена, водеха тъжен живот в клетка от 12 кв. м. в увеселителен парк Гермия, в близост до Прищина. И четирите мечки имаха много малко пространство за движение, нямаха вода, за да се къпят, и бяха постоянно изложени на изгарящото слънце.„Мечките се нуждаят от място за къпане, катерене и почивка”, обяснява Хели Дунглер, основател и президент на ЧЕТИРИ ЛАПИ, който присъстваше на спасяванията. „Тези атракционни мечки са страдали в тесни клетки цял живот”.

 

Заедно с ветеринарен лекар на КФОР, специалистите на ЧЕТИРИ ЛАПИ упоиха мечките, прегледаха ги и ги качиха в новата мобилна клиника за мечки на организацията. Въпреки че собственикът на ресторанта в увеселителния парк се съгласи да сътрудничи, мечките от малкия зоопарк трябваше да бъдат изнесени със съдействието на полицията.

 

Мечките пристигнаха благополучно в парка, където вече е настанена спасената преди няколко седмици Касандра, и свикват с новата ситуация в зони за адаптация, преди да бъдат пуснати в заграждения с площ от по няколко хектара.„Радваме се, че вече конфискувахме пет от петнадесетте „атракционни” мечки”, каза Хели Дунглер. „Тук те са обгрижвани и за първи път в живота си могат да се движат свободно в естествената си среда, без да бъдат ограничавани от решетки.”

 

Петнадесетте незаконно отглеждани „атракционни” мечки бяха издирени и регистрирани от ЧЕТИРИ ЛАПИ и правителството на Косово през последните няколко години.

 

Мечките са родени в горите на Косово и Албания и брутално изтръгнати от майките си от бракониери. Работата им като „атракции” е да привличат клиенти и по този начин да увеличават печалбата на ресторантите. От есента на 2010 г. отглеждането на кафяви мечки от частни лица в Косово е незаконно. Въпреки това доскоро Министерството на екологията не правеше почти нищо, за да го спре.„Тъй като мечките не може да бъдат пуснати на свобода, а нямаме къде да им осигурим подходящи условия, ние бяхме безсилни срещу незаконната търговия и отглеждане”, обясни министърът Дардан Гаши. „Затова бяхме много щастливи, че ЧЕТИРИ ЛАПИ изгради парк за мечки, където те могат да бъдат отглеждани адекватно”.

 

Според Гаши министерството вече ще може да предприеме сериозни мерки срещу собствениците на ресторантите и да реагира със строги санкции на отглеждането и търговията с мечки.

 

Целият проект се подкрепя от министерството на екологията, което налага забраната за отглеждането на мечки от частни собственици, и от община Прищина, която осигури земята за убежището. През идните месеци ЧЕТИРИ ЛАПИ ще спаси още 10 кафяви мечки, с което ще сложи край на незаконното им отглеждане в Косово.

 

ЧЕТИРИ ЛАПИ ще покани всички, които подкрепят проекта за мечки, да участват в избирането на имена за двете мечки. Подробности ще можете да намерите скоро на сайта на ЧЕТИРИ ЛАПИ и на страницата ни във Facebook.печат