VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Три малки мечета се подготвят за живот в дивата природа

2014-08-22

ЧЕТИРИ ЛАПИ премести три мечета сираци в Националния парк в Косово

Това, което преди изглеждаше невъзможно, сега е на път да се случи. Три малки мечета сирачета бяха успешно преместени от международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ в Национален парк „Шар” в югозападно Косово.

 

Животът на трите малки мечета Ема, Оска и Рон е започнал много драматично. Още докато са били три-месечни, мечетата са били изложени за продан в черния пазар в Косово. Две семейства от Пежа, град в западно Косово, са ги купили. За щастие, лошият късмет на мечетата е бил на път да се промени.

 

Министерството на околните среди в Косово и полицията са научили за този случай и са конфискували мечетата. Трите мечета бяха приютени в Убежището за мечки на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Прищина, където екип от гледачи и експерти се грижеха за тях с любов.


Шанс да бъдат пуснати в дивата природа

Няколко месеца трите мечета бяха под постоянно наблюдение във временния им дом в убежището на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Прищина. „Бяхме много внимателни, защото не можем да допуснем мечките да привикнат с присъствието на хора около тях. Така, те имат по-голям шанс да бъдат пуснати в дивата природа”, казва Карстен Хертвих, специалист по кафяви мечки и ръководител на проекти в ЧЕТИРИ ЛАПИ.


Ема, Рон и Оска ще бъдат подготвени за живот на свобода в големите заграждения в Национален парк „Шар”
© FOUR PAWS | Hazir Reka

Нов временен дом в Национален парк „Шар”

Екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ в убежището за мечки в Прищина премести трите малки мечета в един хектар площ в Националния парк „Шар”, където мечетата, които са вече шест месечни, ще бъдат внимателно подготвени за живот на свобода. Хълмистият район в югозападно Косово е труднодостижим от хората и това осигурява оптимални условия за жизнените малки мечета. Местен екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ проучи за три седмици местността и построи заграждения за трите мечета. В началото на престоя на мечетата опитните гледачи от ЧЕТИРИ ЛАПИ, Емили Лойд и Харолд Браунинг ще останат с мечетата, но няма да имат директен контакт с тях.


Малките мечета изследват с любопитство новия си дом.
© FOUR PAWS | Hazir Reka

Ново начало

От сега нататък малките мечета няма да имат почти никакъв контакт с хора.
© FOUR PAWS | Hazir Reka

Трите мечета ще бъдат отбити от храненето с мляко като ще получават само такъв вид храна, който впоследстие ще намират в естествената им среда. Хертвих казва: ”Няма да има фиксирано време за хранене. Още повече нашите гледачи няма да говорят на мечетата, за да предотвратят свикването им с човешки гласове”. Площа ще бъде постепенно разширявана, докато мечетата са готови да напуснат заградажденията си след около две години.


Частното отглеждане на мечки е забранено от 2010 година

Откакто частното гледане на мечки беше забранено в Косово през 2010 година, ЧЕТИРИ ЛАПИ с подкрепата на Министерството по околните среди в Косово, полицията и КФОР, са спасили 13 мечки от живот е плен и живеят на свобода в убежището за мечки на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Прищина, което е специално построено за целта.


печат