VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Две от петнадесетте „атракционни“ мечки са мъртви

2013-05-29

Докато ЧЕТИРИ ЛАПИ спасява мечки в Косово, собственик продава двете си мечки за клане

Международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ е съкрушена от инцидента в сряда, 22 май 2013 г., при който две от десетте мечки, които все още биват незаконно отглеждани от частни собственици, бяха убити. Двата мечока Рамбо и Лута (на възраст около 15 месеца) водеха нещастен живот в тясна клетка до супермаркет в Митровица. Косовската полиция откри мечките мъртви по обяд. Убийството е извършено по същото време, когато други две мечки бяха конфискувани от малък зоопарк в Призрен. Министерството на околната среда, с помощта на ЧЕТИРИ ЛАПИ, премести мечките в новоизграденото убежище в Прищина.

 

Хели Дунглер, основател и президент на ЧЕТИРИ ЛАПИ, коментира: „Това е една ужасна трагедия. Двете животни скоро щяха да започнат прекрасен нов живот в убежището за мечки Прищина“.© © VIER PFOTEN | Mihai Vasile

Според министерството на околната среда собственикът е продал мечките седмица по-рано на търговец на животни за 500 евро, който пък ги е предал на група мъже. Те убили животните и взели част от органите им. Полицията арестува престъпниците, но след 72 часа беше принудена да ги освободи със съдебно решение.

 

Министерството на околната среда ще предприеме действия срещу съдебното решение и четиримата мъже може да бъдат сериозно глобени. Министерството ще повдигне обвинения и срещу собственика на животните, който е нямал разрешително да ги продава. Министърът, д-р Дардан Гаши, също съкрушен от станалото, обяви, че ще предприеме всички възможни мерки срещу извършителите и ще започне пълно прилагане на забраната за отглеждане на кафяви мечки в Косово, която влезе в сила през 2010 г. Гаши продължи: „Все още има съпротива, но трябва да можем да я разбием, когато става дума за общото благо. И това и възнамеряваме да направим“.


Рамбо и Лута бяха две от последните 15 „атракционни“ мечки в Косово. Те бяха издирени и регистрирани от ЧЕТИРИ ЛАПИ и правителството на Косово през последните няколко години. Мечките, родени в горите на Албания или Косово, са брутално изтръгнати от майките си от търговци на животни. Като „атракционни“ мечки те трябва да привличат повече клиенти, и съответно печалби, за своите собственици.

 

В сряда и четвъртък миналата седмица, в сътрудничество с косовското министерство на околната среда и на международния военен контингент на НАТО в Косово (КФОР), екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ спаси четири мечки и ги транспортира в убежището за мечки Прищина – съоръжение, изградено от ЧЕТИРИ ЛАПИ, където една „атракционна“ мечка вече намери своя нов дом.

Организацията за защита на животните изгради убежището с помощта на община Прищина, за да осигури подходящ дом за всички 15 „атракционни“ мечки в просторни заграждения, наподобяващи естествената им среда.


SetRatioSize900683-VIER_PFOTEN_2012-12-12_024.jpg SetRatioSize900683-VIER_PFOTEN_2012-12-12_091.jpg SetRatioSize900683-VIER_PFOTEN_2012-12-12_099.jpg
печат