VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Мечката Мария почина на 31 години

2014-07-22

В края на изминалата седмица най-възрастният обитател на Парка за Танцуващи мечки Мария почина на 31 години.

Мария е родена през 1983 година в зоологическа градина в Пловдив и е била продадена на ромско семейство, което е обучавало мечето да бъде танцуваща мечка. Тя е една от 22-те мечки спасени от тези мъчения благодарение на съвместните усилия на ЧЕТИРИ ЛАПИ и фондацията на Бриджит Бардо през 2005 година. Последните 9 години от живота си Мария прекара в Парка за танцуващи мечки.


През последните 2 месеца здравословното състояние на възрастната Мария започна значително да се влошава: беше отпаднала, движеше се трудно, имаше нарушена координация и губеше драстично теглото си.© FOUR PAWS | Desislav Chervenkov

Екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Парка за танцуващи мечки в Белица започна незабавно лечение с медикаменти. Беше й направена рентгенова снимка с преносим апарат, който беше осигурен, за да се избегне излишният стрес от приспиването и дългото пътуване до София, където се намира единствената клиника, която разполага с нужната апаратура. Резултатите от снимката не показаха причината за нейното състояние.


След проведеното лечение състоянието на Мария не се подобри и тя продължаваше да губи тегло. Това наложи транспортирането й до София, за да й бъде направена нова снимка на компютърен томограф в една от най-големите и добре оборудвани ветеринарни клиники в София, ръководена от декана на факултета по ветеринарна медицина в Лесотехнческия университет.


Резултатите от пълната картина не бяха добри. Оказа се, че Мария има тежка форма на дискова херния и шипове. Резултатите бяха причина за големи притеснения за бъдещето на Мария, защото според всички специалисти е изпитвала непоносима болка в гръбначния стълб, която не можеше да бъде облекчена.

 

Малко след завръщането й в Парка за танцуващи мечки в Белица сърцето на Мария отказа.


печат