VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

ЧЕТИРИ ЛАПИ приютява временно мечките от пловдивския зоопарк

2014-07-10

Обитателите на Парка за танцуващи мечки временно се увеличават с още двама. Пловдивските мечки Габриела и Наско са настанени в убежището докато трае ремонта на зоопарка в града под тепетата.


Много мечки все още са отглеждани в зоопаркове в неподходящи условия.

Зоопаркът в Пловдив е затворен за посещения от 24-ти юли 2008 година, тъй като не покрива изискванията за отглеждане на диви животни, наложен от Директива на Европейския съюз на всички държави членки. Зоопаркът е вече почти необитаем, с изключение на няколко елена, кози, птици, маймуни и две мечки. Очаква се тази година да се стартира ремонт на съоръжението и по-голямата част от животните са преместени в съседни зоопаркове. За съжаление зоопаркът в Пловдив е един от 15-те останали без лиценз на теритприята на България.© FOUR PAWS | Hristo Vladev

Габриела и Наско

Особено тревожно беше състоянието на двете мечки – 26-годишния Наско и 18-годишната Габриела. Те бяха настанени в клетки от по около 15 кв. м, където са водили окаян живот. Въпреки че здравното им състояние е било добро и са се хранили също толкова добре, мечките живееха в мизерни условия. Освен малкото пространство, с което са разполагали, клетките им бяха стари и изгнили, а бетонният под, върху който спяха, се задържаше влажен и студен. Наско дори е придобил стереотипно поведение, което е резултат от психологически стрес, причинен от липсата на естествена среда.


Габи е живяла с известен български цирк, но собственикът й решава да я подари на зоологическата градина в Пловдив, защото не се е разбирала добре с другите мечки и е била неподатлива на обучение. Преди около десет години поради липса на пространство сприхавият Наско напада Габриела и наранява лошо едната й лапа, която в последствие се налага да бъде ампутирана.© FOUR PAWS | Hristo Vladev

Успешно преместване на мечките

© FOUR PAWS | Hristo Vladev

Рано сутринта на 07.07.2014 година, екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ с оборудвана линейка за мечки пристигна в Пловдив. Двете мечки бяха упоени и ветеринарните лекари на ЧЕТИРИ ЛАПИ прегледаха щателно здравословното им състояние на място, след което започна подготвката за преместването им. В ранните следобедни часове животните пристигнаха успешно в Парка за танцуващи мечки край Белица. Първоначално настанихме Габи и Наско в изолирани клетки по съображения за сигурност и след като изтече карантинният период, който трае около седмица, постепенно ще започне адаптацията им към откритите площи и останалите обитатели на парка.


Новият дом на мечките

Паркът за танцуващи мечки се намира в Рила, на 1200 метра надморска височина и на 180 километра южно от София. Областта е покрита с естествени гори, поляни и водни площи, и има множество изкуствени езера за къпане и пещери за зимен сън. Центърът за танцуващи мечки вече е любимо място на млади и стари. Беличани са изключително горди от съществуването на парка и всячески го подкрепят.


печат