VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Две мечки спасени от незаконен плен в Полша

2013-02-11

Мечките Каша и Баша бяха докарани в убежището на ЧЕТИРИ ЛАПИ - парк “Меча гора” в Мюриц. Животните са били държани без разрешително и в неподходящи условия в полска зоологическа градина. И след като експертите не можаха да открият в Полша алтернатива за по-нататъшното пребиваване на Каша и Баша, беше взето решение за трансфера им в източногерманската провинция Мекленбург – Форпомерн. Убежището за мечки на ЧЕТИРИ ЛАПИ  в Мюриц беше отново отворено за посещения по-рано тази година, след като работите по разширяването му бяха удвоили наличното пространство, което сега може да приема нови “бежанци”.


По време на петчасовото пътуване двете мечки се намираха под грижите на д-р Гьориц - ветеринар, експерт по дивите животни от берлинския Институт за изследване на животни в зоопаркове и сред дивата природа, както и на опитен екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ. Каша и Баша понесоха пътуването без проблеми и признаци на стрес. Преди самото потегляне бяха взети проби от кръвта и изпражненията на двете животни, за да се разбере какво е здравословното им състояние. Последващите мерки за терапия ще бъдат базирани на тези изследвания. Двете мечки – на възраст съответно 15 и 27 г. са били държани в зоопарк в Лешно, Западна Полша, сред бетон и желязо, само на 60 кв.м., без възможност за уединение. Здравето им беше сериозно засегнато от изключително ниските хигиенни норми и постоянното недохранване. Менюто им се е състояло предимно от бял хляб, съдържащ захар. През 2009 г. друга мечка е починала в резултат на тези лоши условия.


Време за настаняване в естествения курорт

В Парка “Меча гора” в Мюриц двете животни бяха първоначално пуснати в пространство, където да могат да бъдат лесно наблюдавани. Екипът на международната организация за защита на животните е убеден, че Каша и Баша много бързо ще свикнат с новата обстановка и ще извлекат всичко възможно от прекрасните условия, които им се предлагат. В изкуствените ограждения на парка, намиращ се на брега на езерото Плауер в момента има още 13 мечки.


печат