VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Дългият зимен сън в парк “Меча гора” в Арбесбах

2013-02-11

Шестимата обитатели на австрийския парк “Меча гора” в Арбесбах започнаха да се подготвят за зимната си почивка още в края на октомври. Когато снегът заваля от мечките вече нямаше и следа – те бяха започнали обичайния си зимен сън.

Винсенз и Лизи, както и Том и Джери първи се прибраха в бърлогите си, отново разпределяйки се по двойки. Бърлогата на Брумка е отдалечена от тези на другите мечки, а Лара, подобно да останалите животни се настани в изкуственото си убежище. Когато температурите се покачиха през януари и снегът започна да се топи, Лизи започна редовно да излиза и да обикаля територията си. Мечката също така търсеше храна и тези й усилия бяха подкрепени от гледачите на ЧЕТИРИ ЛАПИ в парка. За Лизи няма да бъде проблем да спре да се храни и да се прибере, щом застудее отново.


Метаболичните разлики са естествени

В природата мечките спят зимен сън поради липсата на достъп до хранителни ресурси. Животни, които имат наистина голяма нужда от питателна храна, но поглъщат основно растителни съставки, трудно биха оцеляли при оскъдицата на зимните месеци. Ето защо мечките трупат подкожни мазнини, за да могат да изкарат зимата, без да са твърде активни. Времетраенето на зимния сън обаче е променливо. Промяната в метаболизма продължава различен период от време при различните екземпляри. Тя може дори да отпадне или поне да приключи сравнително бързо.


печат