VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Зимен сън при мечките

2013-02-11

Зигрид Цедербауер, експерт от парк "Меча гора":


Какво прави мечката през зимата?

Мечката събира храна, придвижва се към по-топли райони и търси скрити места за бърлога. Мечките са "изобретили" специален вид адаптация в течение на еволюцията; те трупат храна, но я съхраняват наведнъж под формата на мастни депа. Т. е. те използват изобилието през есента, за да "надебелеят" за зимата. През този период те забавят значително своя метаболизъм и "превключват" тялото си на енергийно пестящ режим - зимен сън.

Някои гризачи изключват своите физиологични функции дори в по-голяма степен и изпадат в истински дълбок сън. Тези животни биха могли да бъдат извадени от своите дупки без дори да се събудят.


Не трябва да се приближавате прекалено близо до спяща мечка, тъй като тя може да се възстанови за действие много бързо. Животно с големината на мечката не може да намали функционалния си метаболизъм до такава степен, поради риска от невъзможност да го възстанови.

Не трябва да гледаме на зимния сън като на непрекъснат процес; околната среда, в случая, действа като катализатор. Началото, края и прекъсванията на зимния сън зависят от външната температура, телесните хранителните запаси, достъпа до храна и др. Преди да започне да търси бърлога мечката пречиства хносмилателната си система от всичката остатъчна храна. Трева, листа и др. могат да се превърнат в "запушалка" на ректума и да доведат до лашо снабдяване с хранителни вещества. Периоди на зимен сън до 5 месеца са нещо обичайно за по-студените географски ширини.


Възможен ли е зимният сън при мечки, отглеждани в създадени от човека естествени хабитати?

Центровете за мечки, изградени от ЧЕТИРИ ЛАПИ показаха, че това е възможно. Мечките, които пристигнаха в парка с поведенчески отклонения вече прекарват всяка зима в зимен сън.

Това зависи от много фактори: достатъчно храна и правилна диета през есенният сезон, както и подходяща среда. Отсъствие на дразнители - от страна на човека или от другите животни в парка. И на последно място - мечката трябва да се чувства в безопастност; тя не би могла да заспи ако няма пълно спокойствие.


Зимният сън при някои от мечките дойде, като естествен резултат от живота в естествена среда, докато други все още се измъчват от своето минало и не са на 100% готови за новия си живот на свобода. Нашата задача е да бъдем търпеливи и да осигурим възможно най-добрите условия за тези животни.


печат