VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

База за мечета-сираци

2012-10-22

Триетапна програма за връщане на животните в дивата природа

 Целта ни е да върнем млади осиротели мечки на свобода, след втория им зимен сън. За да им помогнем да направят тази важна крачка, е необходима степенувана програма за връщането им в дивата природа. Служителите на ЧЕТИРИ ЛАПИ изпълняват този план в три фази:

 

  • Карантина: Когато малко мече пристигне в нашата база, отначало е изолирано за период от 3 до 10 дни, през което време може да се изследва и наблюдава, докато екипът чака доклада от изследванията на ветеринарния лекар.
  •  Естествена среда: След получаване на доклада с резултатите от изследванията, който показва, че нищо нередно не е намерено и след кратък период на наблюдение в изолираната зона, мечето се премества в обширна, естествено оформена местност, където расте в девствена горска среда и където може да се катери, да играе с другите мечки, да дълбае бърлоги и да се крие в тях, да се занимава с търсене на храна, да следва сетивните си усещания, по характерния за вида си начин, да спи, да рови и да наблюдава.
  •  Обучение: Гледачът на мечета-сираци от ЧЕТИРИ ЛАПИ прави екскурзии, които траят няколко дена, по време на които обучава осиротялото мече как да лови риба и да хваща мишки. Тъй като мечките са нощни животни, треньорът е екипиран с апарат за нощно виждане, който да му помага да ги следи през нощта. Обучителната програма предвижда важни правила, които да гарантират, че мечетата няма да се привържат към хора. Позволява им се да контактуват само с един човек (на когото е абсолютно забранено да говори и да храни животните със собствените си ръце).


Това е единственият начин да се гарантира бъдещата свобода на мечките. Снабдени с предавател, който позволява на ЧЕТИРИ ЛАПИ да ги следи, мечките обикновено се пускат на свобода в дивата природа след втория си зимен сън, т.е. когато станат на три години.Това е и времето, когато мечките-майки оставят малките си сами в природата и, когато животните могат да започнат да водят собствен, самостоятелен живот.


печат