VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Трио сладки мечета в Базата за мечета-сираци „Харгита”

2013-05-10

© FOUR PAWS | Leonardo Bereczky

ЧЕТИРИ ЛАПИ ще подкрепи Базата за мечета-сираци в Харгита, Румъния и през 2013 г. Базата предлага сигурен подслон за осиротели мечета и ги подготвя за живота в дивата природа. Тази пролет още три мечета бяха настанени в девствения, откъснат регион в североизточна Румъния. Там, с помощта на международната организация за защита на животните, мечетата ще бъдат отгледани без човешка намеса, а на по-късен етап ще бъдат пуснати на свобода. До момента в този специален проект са били интегрирани почти 60 мечки.


Миналата зима малкият Бугстър е изправен пред мрачна съдба: в областта Трансилвания, където е родено мечето в края на миналата година, министерството на горите организира лов на диви прасета. Внезапно един от ловците забелязва нещо да тича през гората – мечка. Като поглежда отблизо, забелязва, че мечката носи малкото си в уста. Тя се борела за живота си, след като била обезпокоена от ловците в бърлогата си. Ловецът разказва как майката внезапно изпуснала мечето, върнала се за него, но после отново го изгубила, когато ловните кучета наближили. Тя избягала и повече не се върнала. Един от местните прибрал мечето и в последствие го занесъл в базата за мечета-сираци в Харгита.


© FOUR PAWS | Leonardo Bereczky

ЧЕТИРИ ЛАПИ започна този специален проект за мечки през 2004 г. На площ от няколко хектара мечетата растат в заграждения без човешка намеса. Три-степенната програма ги подготвя за самостоятелния живот в природата. В началото мечетата остават под карантина за няколко седмици, докато докторите следят здравословното им състояние. Във втората фаза ги местят в много по-голямо заграждение, където могат да се катерят, да копаят, да търсят храна и да си играят с други мечки. В третата фаза получават специално, индивидуално обучение от експерт по дивите животни, базирано на естественото поведение на мечките. Освобождаването в природата зависи от индивидуалното развитие на всяка мечка, обикновено на 2-годишна възраст. Преди да напуснат сиропиталището, им се поставят каишки с GPS, които позволяват на екипа да следи движението им. „Като ограничаваме човешката намеса, увеличаваме шансовете им за успешно освобождаване в дивата природа. Затова не се допускат посетители в базата”, разказва Леонардо Берецки, управител на мечото сиропиталище.


© FOUR PAWS | Leonardo Bereczky

Този февруари две братчета също са разделени от майка си в планината Келиман. Когато голяма компания започва да изсича дърветата в гората и да ги тегли през храстите, унищожава зимната бърлога на женска мечка. Майката бяга, но мечетата са твърде малки, за да ги пренесе. Работниците ги откриват почти замръзнали и ги прибират. Местният горски се опитва да ги върне няколко дни по-късно с надеждата, че майката ще дойде и ще ги намери. Поради дългия период от време обаче тя така и не се връща. Когато ловецът чува за базата за мечета-сираци, той бързо транспортира малките до Харгита.

 

Двете млади мечета вече свикнаха с новия си дом. Заедно с Бугстър те обичат да разучават територията си и прекарват по-голямата част от времето в игра.

 

Смята се, че в горите на Карпатия и Трансилвания живеят около 5.000 мечки – това е втората по големина популация в Европа след Русия. Популацията на кафявите мечки обаче е заплашена ежедневно от бракониери и дървосекачи. Човешката намеса е убила или изгонила много мечки –често възрастни – от гората. Мечетата се нуждаят от майките си, за да оцелеят, и по-често остават сираци поради човешки действия, отколкото по естествени причини. Всяка година в Румъния се намират между три и десет мечета-сираци.


печат