VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

ЧЕТИРИ ЛАПИ съвместно със зоопарка в полския град Познан спасяват осиротяло мече!

2016-04-19

Малката Пухатка ще намери своя дом в зоопарка в полския град Познан© FOUR PAWS | Christiane Flechtner

На 1 април три-месечно кафяво мече е заловено от лесовъдите в планините в югоизточна Полша и доведено в местната Спасителна станция. Местонахождението на майката на мечето не е ясно, но изглежда, че мечето е без надзор от дълго време и сега се нуждае от подходящи грижи и безопасен дом. Организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ съвместно със зоопарка в полския град Познан, ще се погрижат за малкото женско мече в хода на съвместния си проект свързан с кафявите мечки.


ЧЕТИРИ ЛАПИ се присъединиха към процеса на спасяване на осиротялото мече на много ранен етап като установиха връзка със зоопарка, местната Спасителния станция, учени от Полша, Йохана Пайнер от Института в Лайбниц и опитните служители от Убежището за мечета-сираци в Прищина.© FOUR PAWS | Christiane Flechtner

Тъй като връщането на мечето обратно в природата не е възможно, ЧЕТИРИ ЛАПИ и зоопарка в Познан решиха, че най-добрият и безопасен вариант за малкото мече е да бъде настанено в зоопарка. ЧЕТИРИ ЛАПИ съдействат в изграждането на подходящи заграждения за настаняването на малкото мече. Карстен Хертвиг, експерт по мечки към ЧЕТИРИ ЛАПИ, обяснява:" Временното заграждение с големина 300 m² ще бъде изградено съвместно със зоопарка в Познан в рамките на следващите две седмици. Ще бъде оборудвано с допълнителни заграждения, които ще ограничат достъпа на посетителите на зоопарка, така че мечето ще остане в спокойна, подходяща обстановка. По-късно ще бъде преместено в по-голямо заграждение подходящо в дългосрочен план ".


В момента мечето, което е кръстено Пухатка (преведено от полски значи „пух“) се намира в Центъра за рехабилитация на защитени видове в Пшемишъл. Настанено е в една дървена къща с достатъчно слама, за да му бъде топло и и меко. Пухатка е срамежлива и избягва котакта с  хората, но видимо се чувства спокойна, когато е заобиколена от част от ветеринарния екип, който се грижи за нея. Малката тежи 4,5 кг, но се надяваме, ще качи тегло скоро. 


Ветеринарните лекари използват мокри кърпи, за почистване на мечето. Също така първите кръвни резултати ще бъдат готови скоро. Това ще даде възможност на ветеринарите да научат повече за здравословното състояние на Пухатка.


ЧЕТИРИ ЛАПИ се бори да подобри условията на кафявите мечки в Полша от много години насам. През 2011 г. организацията за защита на животните спаси три животни от ужасни условия и ги приюти в парка „Меча гора“ на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Мюриц, Северна Германия. През 2013 г. ЧЕТИРИ ЛАПИ започна сътрудничеств със зоопарка Познан, за създадаването на подходящ дом за мечките Ваня, Миша и Борис. Само преди две седмици ЧЕТИРИ ЛАПИ помогнаха да се транспортират още две кафяви мечки,Ева и Джиения, в нови и широки заграждения в зоопарка Познан. Есента тези заграждения ще бъдат увеличени с още 1,5 хектара, а след това ще се осигури достатъчно пространство и за Пухатка и Пиетка и Волитус- последните кафяви мечки отглеждани незаконно от частни собственици в Полша.


печат