VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Маша, Бодя и Настя се наслаждават на новия си живот

2014-08-28
Маша става все по-акитивна
© FOUR PAWS

В спасителен център за мечки „Надя” на ЧЕТИРИ ЛАПИ мечките Бодя, Настя и Маша, които доскоро са водили окаян живот, сега се наслаждават на деня си като се препичат на слънце и се къпят в басейни. Нови придобивки осигуряват забавление и допринасят към дейностите на мечките.

 

Бодя, Настя и Маша разучават с любопитство загражденията си в спасителния център „Надя”. Под професионалната грижа на експертите от ЧЕТИРИ ЛАПИ Аника Хейкамп и д-р Марина Шквирия, бяха монтирани нови занимателни предмети, на които мечките се наслаждават. Дървените трупчета, които понякога биват намазвани с малко мед, са им любими.

 


Настя и Бодя със сходни съдби

Двете млади мечки са били отнети от майките им в ранна възраст и продадени незаконно на търговци на животни. Мечетата бяха спасени от ЧЕТИРИ ЛАПИ и доведени в Спасителния център за мечки „Надя”. Въпреки тежкото им минало двете се спогаждат много добре. През април 2014 малките мечета бяха събрани заедно, за да привикнат с присъствието на друга мечка. На тях им харесва да прекарват времето си заедно в игри, и двете обичат да се къпят и да се катерят.


2014_08_28_Bodya_and_Nastia.jpg 2014_08_28_nastya2red.jpg 2014_08_28_Bodya.jpg 2014_08_28_Nastia.jpg 2014_08_28_nastya.jpg

Мечката Маша, използвана за боеве с кучета, се възстановява добре

Гледачите в спасителния център за мечки „Надя” са много щастливи, че Маша се възстановява добре. Шест годишната мечка е използвана за бой с кучета дълги години. Държали са я в бетонно помещение, което е било толкова малко, че тя дори не е можела да се изправи. Маша е била извеждана само за боевете и е била завързвана с вериги за дърво докато кучетата са се биели с нея.

 

Когато Маша пристигна в спасителния център за мечки „Надя” през септември 2013, тя беше в много лошо физическо и психическо състояние. Всеки път, когато чуеше лай на куче, започваше да трепери и ставаше изключително нервна. Много често сядаше изплашена в ъгъла на загражденията й и седеше така с часове.

 

Оттогава насам нейното състояние се подобрява. През октомври миналата година, за изненада на всички, тя започна да строи бърлога, в която прекара цялата зима. Това е необичайно поведение за мечки, които са родени и израснали в плен и особено за мечки, които споделят подобно минало.

 

Междувременно Маша започва да става все по-активна. Подобно на другите две мечки в спасителния център тя се къпе и катери често. Също така е станала много капризна с какво се храни. Малко след пристигането си, изгладнялата мечка ядеше почти всичко сега има предпочитания към плодовете и особено към портокалите.© FOUR PAWS

Планува се ново убежище за мечки

Дресьорът на кучета и предишен собственик на Маша наскоро беше осъден да плати глоба около 850 украински гривни (около 72 евро!)

Маша беше първата мечка, използвана за боеве с кучета в Украйна, спасена от организация за защита на животните. Все още има около 15-20 мечки със същата съдба. ЧЕТИРИ ЛАПИ ще създаде още едно убежище за мечки специално за тях. Убежището ще бъде построено със съдействието на Роял Канин, френски производител на храна за кучета и котки. Екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ заедно с местни активисти проучват къде тези нещастни мечки се държат.


печат