VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Пълна забрана на боевете с мечки в Украйна

2015-04-16

© FOUR PAWS

След продължителна кампания на международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ, правителството на Украйна наложи пълна забрана на жестоката практика на организиране на боеве с мечки. Забраната е както за използването на мечки и вълци, върху които да се тренират ловджийски кучета, така и за организиране на боеве между кучета и мечки и за отглеждането на мечки за участие в боеве.  Боевете между кучета и кафяви мечки се считат за изключителна форма на жестокост спрямо животни - мечката се завързва с верига за дърво и срещу нея се насъскват кучета, като жертвата не може да се защити по никакъв начин, тъй като ноктите й са отстранени.

 

В сътрудничество с още няколко украински организации, ЧЕТИРИ ЛАПИ от години води борба за забрана на боевете с мечки със закон. Решението на парламента е огромна стъпка в правилната посока, но преди законът да влезе в сила, той трябва да бъде разписан от президента на Украйна, което в повечето случаи е по-скоро формалност.© Марина Шквирия / ЧЕТИРИ ЛАПИ

Струваше ни много усилия, но си заслужаваше

Изключително радостни сме от постигнатото, тъй като това е крайъгълен камък за защитата на животните в Украйна. Бихме искали да благодарим на всички, които подкрепиха ЧЕТИРИ ЛАПИ и изпратиха протестни писма до украинското правителство, като по този начин допринесоха за приемането на новия закон.

 

В ЧЕТИРИ ЛАПИ цари оптимизъм, че процеса по влизане в сила на новия закон ще приключи скоро и забраната за използване на мечки в боеве не само ще позволи конфискацията на тези животни, но и ще има положителен ефект върху прилагането и на други правни норми, защитаващи животните в Украйна.

 

Забраната за боеве с мечки в Украйна е важен етап от борбата на ЧЕТИРИ ЛАПИ за прекратяване както на издевателствата върху мечки, така и на незаконното им отглеждане.  

 

Щом забраната за боевете с мечки влезе в сила, от ЧЕТИРИ ЛАПИ се надяват да се намери решение и за още един проблем пред добруването на животните в Украйна - незаконните развъждане и търговия с малки мечета. В момента това е печеливш бизнес в бившата съветска република, тъй като има голяма търсене на мечки за боеве или развлекателни цели. При влизане в сила на забраната за отглеждане на мечки за боеве това търсене неминуемо ще намалее, с което ще спаднат и печалбите от незаконния бизнес.© Щефан Кньопфер / ЧЕТИРИ ЛАПИ

Друг важен успех в борбата на ЧЕТИРИ ЛАПИ беше постигнат наскоро, когато президентът на организацията Хелмут Дунглер подписа споразумение с представители на региона Яворив за построяването на ново убежище за мечки в Украйна.

 

Двете страни се договориха да осигурят всички необходими ресурси за построяването на съоръжението, както и финансова и техническа поддръжда за функционирането му през следващите 20 години. Новото убежище за мечки на ЧЕТИРИ ЛАПИ, което ще бъде в близост до гр. Лвов в Западна Украйна, ще осигурява съобразен с нуждите на вида дом за 15 до 20 мечки, които все още се използват за боеве.


печат