VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

ЧЕТИРИ ЛАПИ разкри шокиращи кадри от зоопарка в украинския град Луцк


Нелегалната търговия с мечки в Европа все още не е минало

29.06.2012, Луцк / Виена / София

 

Макар в повечето европейски страни отглеждането на мечки от частни лица да е забранено, все още има места, където нелегалната търговия с тези животни е доходоносен бизнес. Разследване на международната организация за защита на животните разкри шокиращи кадри от зоопарка в разположения в западната част на Украйна град Луцк. Служител на организацията под прикритие успя да заснеме насилственото отделяне на четиримесечното мече Настя от майка й, след което Настя е продадена на „бизнесмен“, който планира да я използва за снимки с туристи в черноморските курорти на Украйна.

Според д-р Амир Кхалил от ЧЕТИРИ ЛАПИтова са едни от най-въздействащите кадри, които е виждал досега. „Разтърсваща е не само жестокостта спрямо Настя. В дивата природа мечетата остават с майка си до втората си година. Когато бъдат отделени от нея прекалено рано, те не са научени на основни умения, които биха им помогнали да водят самостоятелен живот. Освен това, животът в плен като туристическа атракция предполага тормоз и лишения за Настя.“

Макар продажбата на мечета от зоопаркове на частни лица да не е разрешена в Украйна, това се оказва масова практика и доходоносен бизнес за страната – домакин на Евро 2012, която е също така една от най-засегнатите от икономическата криза от последните 4 години. Според запознати, на черния пазар цената на мече като Настя би могла да бъде около 1000 долара. ЧЕТИРИ ЛАПИще изиска от правителството на Украйна да се намеси и да прекрати незаконната търговия с мечки.

„Настояваме властите в Украйна незабавно да издирят собственика на Настя и да конфискуват мечето. Няма време за губене – Настя и нейната майка трябва да бъдат събрани заедно отново колкото се може по-скоро. Ние оставаме на разположение за съдействие,“ казва д-р Кхалил.

По данни на ЧЕТИРИ ЛАПИкъм днешна дата в Украйна има между 40 и 80 мечки, които се отглеждат от частни лица с цел атракция или обучение на ловни кучета. Благодарение на съвместните усилия на организацията и властите, шест от тях вече са спасени в парка за мечки Синевир, разположен в Карпатите в западната част на Украйна. Активна роля в спасяването на тези животни изиграха и специалистите на ЧЕТИРИ ЛАПИот Парка за танцуващи мечки в България.


Nastya_Cruelty_01.jpg Nastya_Cruelty_02.jpg Nastya_Cruelty_03.jpg Nastya_Cruelty_04.jpg Nastya_Cruelty_05.jpg Nastya_Cruelty_06.jpg Nastya_Cruelty_07.jpg Nastya_Cruelty_08.jpg
печат