VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

В Украйна ЧЕТИРИ ЛАПИ и разследващи журналисти спасиха мече от нелегални търговци на животни

2013-08-12

Продължават усилията на международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ да спре незаконната търговия с мечки в Украйна. Известният украински ТВ канал „1+1” разкри колко лесно може да бъде купено мече на черния пазар. Само срещу хиляда долара журналистите се сдобиха с петмесечно мече в операция под прикритие. ЧЕТИРИ ЛАПИ, която беше поканена да сътрудничи в спасяването, настани малкия Бодя в Спасителния център за мечки край град Житомир.© VIER PFOTEN

Скорошна операция под прикритие на украинския телевизионен канал „1+1“ разобличи за пореден път „процъфтяващия“ незаконен бизнес с мечки в Украйна. Разследването на популярната телевизия завърши с купуването на петмесечно мъжко мече за 10,000 украински гривни (приблизително хиляда долара) в края на юли тази година. Малкото мече Бодя беше продадено на журналистите без нужните документи. Според международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ, която подпомогна канал „1+1“ при  спасяването на мечето, Бодя лесно е можел да свърши като туристическа атракция. Това би означавало да бъде използван за развлечение, или дори като жива стръв за обучение на кучета.

 

Случаят на Бодя силно напомня на съдбата на едно друго мече, чиято история трогна хора по целия свят. Настя беше брутално откъсната от майка си от търговци на животни в зоопарка в Луцк, преди да бъде спасена и настанена във времения спасителен център на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Житомир през ноември 2012 г.© VIER PFOTEN

„Отново виждаме жестоките методи на търговците на животни в Украйна“, коментира д-р Амир Халил, ветеринарен лекар и ръководител проекти към ЧЕТИРИ ЛАПИ. „В дивата природа мечето остава с майка си до две години. Когато бъде отнето от нея твърде рано, то се травмира и страда от липсата на истинска социализация“.

 

След като получиха сигнала от „1+1“, експертите на ЧЕТИРИ ЛАПИ незабавно предприеха мерки: Бодя беше транспортиран в спасителен център Надя в село Березивска, Житомир (на 160 км. от Киев), където ще намери безопасен нов дом. В убежището вече живее спасеното мече Настя. Халил продължава:

„Настя вече е здраво едногодишно мече и естествените ѝ инстинкти се засилват с всеки изминал ден. Бодя може да е подходящ партньор за нея, затова ще се опитаме да ги запознаем веднага щом експертите сметнат, че е уместно“.© VIER PFOTEN

В Украйна придобиването на мечки от частни собственици е незаконно. „Призоваваме украинското правителство незабавно да предприеме мерки срещу търговците с животни. Сега е моментът да се приложи законът ефикасно и да се осигури защита за животните от такова жестоко отношение. Бизнесът с мечета трябва да спре“, категоричен е Халил.

 

От 2011 г. насам ЧЕТИРИ ЛАПИ е спасила пет отглеждани в неподходящи условия мечки в Украйна, но разследванията и спасителните акции на организацията няма да спрат дотук. Съвсем наскоро ЧЕТИРИ ЛАПИ разкри организирани боеве с мечки в Украйна.


печат