VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Ужасната съдба на мечките във Виетнам

2017-05-10

Въпреки че правителството във Виетнам предприе строги законодателни стъпки за прекратяване на съществуването на ферми за извличане на жлъчка от мечки, все още има приблизително 1300 от т.нар. „жлъчни мечки” – предимно азиатски черни – живеещи в ужасяващи условия в около 400 ферми. Почти всички мечки от тези ферми са родени в дивата природа, но заловени в ранна възраст от бракониери, които често убиват майките им. Много от тях страдат в малки метални клетки и прекарват дните си във вегетативно състояние – гладни и дехидратирани. Последните проучвания на ЧЕТИРИ ЛАПИ разкриха, че много от мечките все още се използват за извличане на жлъчка и незаконната търговия продължава да съществува във Виетнам. Затова днес се обръщаме към вас с молба да добавите Вашия глас в призив към правителството на Виетнам да сложи край на отглеждането на мечки за извличане на жлъчка.

 

Подпишете петицията ни сега: www.saddestbears.com/vietnam


Извличането на жлъчка от мечки продължава да се случва

Освен че държат мечките в малки клетки, не по-големи от един или два квадратни метра, някои от тях все още се подлагат на извличане на жлъчката им, която се използва в продуктите на традиционната китайска медицина. Смята се, че жлъчката от мечка е лек за много здравословни проблеми. Въпреки, че продажбата и протежанието й вече е незаконно, както и допълнителни стъпки предприети от правителството от 2005 година насам за закриване на фермите за мечки, търговията продължава да се случва и около 1300 мечки все още се отглеждат в тези ферми.


Former bile bears kept on a farm in Vietnam
© FOUR PAWS

Болезненото извличане на жлъчка

Болезнената процедура включва поставяне на анестезията на мечката, след което се използва ултразвук или просто се "пробожда на тъмно", за да се намери жлъчката. След това се изпомпва през катетър или се „изсмуква” със спринцовка. Във Виетнам тази процедура често се извършва в нехигиенични условия и от лица, които очевидно нямат познания във ветеринарната медицина.© FOUR PAWS | Education for Nature Vietnam

Много от мечките, които имат късмета да бъдат спасени от тези ферми, страдат от последиците от нещастния живот, които са водили. Често е наложително пълното отстраняване на жлъчните мехури, които са увредени от постоянното им извличане в продължение на много години. Неправилното хранене и опитите да прегризат металните клетки довежда до перманентно увреждане или загуба на зъбите им. Дори и когато тези мечки са вече в безопасност и им е осигурен живот, подходящ за вида им в убежище, те продължават да проявяват признаци на сериозни увреждания в мускулите, дължащи се предишния им живот в тесни клетки. На други им липсват крайниците в резултат на незаконното им залавяне от дивата природа или продажбата на части от тялото им. 


Ферми за мечки във Виетнам

Въпреки че във Виетнам отглеждането на мечки в плен дълги години е било често срещана практика, сега държавата е една от малкото страни в Азия, която предприе твърди законодателни стъпки срещу отглеждането на мечки за извличане на жлъчка. През 2005 г. виетнамското правителство започна борба за постепенно спиране на отглеждането и използването на мечки за жлъчката им. Първата стъпка в този процес беше задължителна регистрация на всички мечки в плен във Виетнам.


печат