VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Ветеринарните лекари на ЧЕТИРИ ЛАПИ се готвят за ваксинация на конете

2013-03-28

Дивите коне по румънската част на Дунавската делта успешно преживяха зимата. Сега е време ветеринарният лекар към ЧЕТИРИ ЛАПИ Овидиу Росу да се приготви за необходимите ваксинации и мерки за контрол на раждаемостта. За тази цел той е потърсил помощта на именития експерт по дивите животни Yascin Distinto. Заедно те прекараха няколко дни в района, тествайки различни техники за упояване на конете, без да притесняват стадото. До момента успехът им е напълно задоволителен: дори поставянето на временни GPS каишки и довършването на ограждението за ваксинация не създадоха проблеми.


Доктор Дистинто, който е работил с ЧЕТИРИ ЛАПИ в Украйна, предлага поставяне на анестезията от разстояние от 40-50 метра. Целта е да се ограничи контактът между хора и коне, тъй като част от стадото е било травматизирано от залавянето си преди две години. Методите за хващане и упояване са международно признати и известни, но всяка порода коне реагира различно. Затова стратегиите трябва да бъдат изпробвани, преди да бъдат приложени върху по-голяма група. Излизането от упойка и възстановяването на всеки кон се следи от двамата ветеринарни лекари по всяко време. Междувременно те успяха да поставят на един от упоените коне специална GPS каишка, която е направена така, че да падне сама, ако лекарите не успеят да я свалят ръчно. Сигналът пък информира експертите за точното местоположение на животните, което значително ще улесни процеса.


Високотехнологично заграждение

Новото заграждение, което ще се използва за ваксинациите, медицинските прегледи и мерките за контрол на раждаемостта, има врати, които могат да бъдат затваряни дистанционно. Това отново се дължи на факта, че лекарите искат да ограничат стреса на животните, а в много случаи ще улесни и примамването им в ограждението. Завършителните работи по ограждението, системите за видеонаблюдение и локационната система са почти приключили и ЧЕТИРИ ЛАПИ ще може съвсем скоро да започне своята научно контролирана инициатива, която бележи голяма крачка напред в осигуряването на щастливо и сигурно бъдеще на конете в Летеа.


печат