VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Въпроси и отговори

2013-02-15

Защо трябва да се кастрират бездомните котки?

Кастрацията е единствения начин за контрол върху популацията от улични животни по ефективен и в същото време хуманен начин. Като правило котките се възпроизвеждат много бързо. Една котка ражда два пъти годишно средно по 4 котета. Така само за две години една котка чрез потомството си може да доведе до появата на нови 64 котки и котенца. Котките са териториални животни, но с увеличаването на броя им, ресурсите на тяхната територия намаляват. Малките котенца се оказват нежелани, тъй като са потенциални конкуренти за храна и територия. Поради крехката им възраст, те нерядко стават жертви на по-възрастни котки или просто са прогонвани. Опознавайки света, те често стават жертва на стрелба, отравяне или пък са прегазвани от автомобили. Много често и болести засягат малките котенца. Като цяло, много малък процент от тях достигат зряла възраст и само единици доживяват до петата си година. Кастрацията води до намаляване на броя на животните на дадена територия, като по този предотвратява смърт поради болести или инциденти.


Полезна ли е кастрацията за здравето на котката?

Ето и част от ползите от кастрацията:

  • Кастрираните котки не се възпроизвеждат;
  • Маркирането на територия с урина силно се намалява или изчезва напълно;
  • Намалява се риска от заболявания на половата система;
  • Намалява се желанието за бягство от дома в търсене на партньор за размножаване;
  • Намалява се риска от тумори на млечните жлези (особено при кастрация в ранна възраст);
  • По-ниски разходи за ветеринарни грижи.

Не е ли по-добре да използвам хапчета против разгонване, вместо да отведа котката за кастрация?

Относително ниската цена на хапчетата против разгонване ги прави изключително популярни и употребявани прекалено често. Последни проучвания обаче сочат, че те могат да доведат до негативни, дори фатални последици за животните, включващи:  хронични промени на репродуктивните органи, възпаления, промени в хормоналния баланс на организма, тумори и др.


Как мога да участвам в този проект?

Ако се грижите за улична котка и искате да бъде кастрирана, трябва да вземете талон от офиса ни в София. Един талон е валиден за кастрация на една мъжка или женска котка. Талонът е валиден само в клиниките, с които си партнираме. След като получите талон от "Четири лапи", трябва да се свържете с някоя от клиниките и да насрочите час за операцията. Отведете животното за операция в уречения ден и час.


Трябва ли да заплатя нещо в клиниката след като представя талона на ЧЕТИРИ ЛАПИ?

"Четири лапи" покрива разходите за операцията, както и ваксинация против бяс, вътрешно обезпаразитяване и постоперативен престой в клиниката от 24 ч. В случай, че животното има нужда от допълнително лечение, разходите се поемат от попечителя.


Трябва ли да подготвя котката за операцията?

Най-добре е котката да не се храни или пие вода 12 ч. преди операцията.


Оказва ли ЧЕТИРИ ЛАПИ помощ при залавяне на котки?

Не, ресурсите са ни много ограничени и не можем да помогнем за залавянето.


Може ли да кастрирам домашната си котка с талоните на ЧЕТИРИ ЛАПИ?

Не, талоните са само за бездомни котки.


Маркират ли се кастрираните котки?

Да, всяка котка, обработена по проект "Кастрация на бездомни котки" на "Четири лапи" ще има татуировка с номер на едното ухо. Връхчето на другото ухо ще бъде срязано хоризонтално, за да може отдалече да се вижда, че животното е кастрирано.


В кои градове работи проекта за кастрация на бездомни котки?

Засега работим само с ветеринарни клиники от София. 


Може ли да участвам по друг начин в проекта?

Да, можете да подкрепите проекта за кастрация на бездомни котки като направите дарение. То ще ни помогне да обработим колкото се може повече животни. Предварително благодарим!


печат