VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Клиника за кастрация и лечение на бездомни животни в Банкя


© FOUR PAWS | Yavor Gechev

В София винаги е имало бездомни кучета. Според историческите справки, за пръв път проблемът е споменат през 1879 г., когато е взето решение те да бъдат избивани. До средата на 2006 г. това остава като официална практика за решаване на проблема, без да доведе до каквито и да било резултати. През м. септември 2006 г. Столична община решава да заложи на препоръчания от Световната здравна организация метод на масова кастрация и ваксинация на бездомните кучета. Оттогава броят на скитащите по улиците на София кучета започва бавно да намалява - първото официално преброяване на бездомните кучета в София е направено през 2004 г., когато техният брой е изчислен на около 16 000. Последното преброяване, извършено от Столична община и ЧЕТИРИ ЛАПИ през 2013 г. посочи, че броят е намалял до под 7000.

Единственият начин проблемът да бъде трайно овладян е чрез масова кастрация на домашни, дворни и бездомни кучета, както и чрез стриктен контрол над собствениците и търговците на животни.
В края на 2012 г. ЧЕТИРИ ЛАПИ подписа догоговор за сътрудничество със Столична община. Кметът г-жа Йорданка Фандъкова предостави сградата за клиниката, а ЧЕТИРИ ЛАПИ пое ангажимента не само да кастрира бездомните кучета и котки в София, но и да популяризира кастрацията сред собствениците на домашни любимци.

Клиниката за кастрация и лечение на бездомни животни, която отвори врати в софийския квартал Банкя тази година, се помещава в сградата на бившата ветеринарна лечебница и е на два етажа с обща площ от над 200 кв.м. В приземния етаж са помещенията за настаняване на животните, а на първия – приемна, манипулационна, операционна, както и малка зала за семинари и обучения. Разполага с най-съвременно ветеринарно-медицинско оборудване и опитен екип от ветеринарни лекари, клинични работници и хващачи на животни. Основната задача на екипа ни е кастрацията на бездомни и дворни кучета и котки, като се надяваме след време да можем да насочим усилия предимно в лечението на пострадали улични животни. Ангажиментът на ЧЕТИРИ ЛАПИ е за кастрация на минимум 1200 животни годишно. Клиниката е и единствената в столицата, която разполага със собствен екип за залавяне и транспорт на бездомни кучета и котки.


Записване за кастрация можете да направите на тел. 0888 40 44 47.

Приемаме и пациенти на място.
печат