VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Румънският конституционен съд разреши масовото умъртвяване на бездомни кучета

2013-09-25

ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава кметовете и ветеринарните лекари да се обявят против убийствата

© FOUR PAWS

Международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ твърди, че решението на румънския конституционен съд да приеме закона за убиване на бездомни кучета пренебрегва призива на Еврокомисията да бъдат уважени международните споразумения за защита на животните, както и волята на членове на Европейския парламент.

 

„С думи не може да се опише колко сме разочаровани от това първобитно отношение. На този етап не можем и да се надяваме, че президентът няма да подпише закона, тъй като той е този, който го предложи пръв. Призоваваме кметове и ветеринарни лекари да не убиват животни, а гражданите – да спасяват възможно най-много животни от улицата, като ги осиновяват“, каза Габриел Паун, ръководител кампании към ЧЕТИРИ ЛАПИ.

 

Решението на съда противоречи на съветите на СЗО и на Световното бюро по епизоотии (OIE), както и на позицията на страната преди само две години: „Убиването на кучета може да се прилага само като крайна мярка, когато всички други методи са били приложени коректно от местните власти, но не са постигнали целта да намалят или заличат този феномен“ (Решение на Конституционния съд от 11 януари 2012 г.

 

„Всеизвестно е, че правителството отказва всякакво сътрудничество с неправителствени организации, за да разреши проблема с национален план за действие. В резултат повечето местни власти не са работили по ефективно решение на проблема с бездомните кучета. Тъкмо обратното: виждаме изключително лоши условия по приютите, занемарени и страдащи животни, липса на осиновителни програми и съмнително харчене на съответните бюджети, както и отказ за работа с НПО. Нищо чудно, че толкова много приюти са в процес на разследване. Ние вярваме, че съдът пренебрегва не само силно изразеното обществено мнение на цяла Европа, но и международните споразумения и молбите на европейските институции, които призоваваха Румъния да е по-мъдра и хуманна към бездомните си кучета”, заяви Паун след решението на Съда.

 

ЧЕТИРИ ЛАПИ подчертава, че проблемът с бездомните кучета може да бъде решен само с дългосрочни стратегии, включително пакет от мерки като контрол на раждаемостта, който може да бъде осигурен в сътрудничество с НПО и ветеринарни лекари. Бързи опции няма. Терминът „евтаназия” означава индивидуален медицински акт, при който ветеринарният лекар освобождава животно от сериозни страдания. Той противоречи на масовото избиване на здрави животни, което е подсъдно в повечето европейски държави. Затова организацията подкрепя съпротивата на ветеринарните лекари. Накратко, ЧЕТИРИ ЛАПИ се бори за отговорно отглеждане на животните, което изисква национална кампания на правителството чрез информиране и образоване на гражданите, насърчаване на осиновяванията, систематична кастрация, задължителна регистрация и поставяне на микрочип и, не на последно място, квалифициране на изхвърлянето на домашни любимци като жестокост, подлежаща на съответните наказания. „Все още сме готови да работим с кметовете, които искат да решат проблема с бездомните животни по професионален и хуманен начин”, завърши Паун.


печат