VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

ЧЕТИРИ ЛАПИ предлага алтернативно решение за опразване на румънските улици от бездомни кучета

2013-09-09

Масовото избиване няма да повлияе върху корена на проблема

Тази сутрин ЧЕТИРИ ЛАПИ внесе в парламента и правителството на Румъния своето алтернативно, изключващо убийства решение за проблема с бездомните кучета. Международната организация за защита на животните призовава за национален план за действие от години.След трагичния инцидент от миналата седмица, при който малко момче беше нахапано до смърт от бездомни кучета, румънският президент Траян Бъсеску призова Парламента незабавно да разреши избиването на десетки хиляди кучета. Министър-председателят също притисна институцията да разчисти улиците възможно най-бързо. Парламентът ще реагира на напрежението другата седмица и ще финализира закона за бездомните кучета, внесен през 2007 г.

 

„Ние сме изненадани и разстроени от скорошните афектирани и крайни изказвания на лидерите на тази страна, които насърчават омраза и убийства сред румънците. Призоваваме за мъдрост и градивен диалог. Днес предложихме своето решение и се надяваме, че държавните глави ще го приемат“, коментира Габриен Паун, ръководител Кампании в ЧЕТИРИ ЛАПИ.

Избиването на кучета не изкоренява причината за проблема, която е прекомерното размножаване. Затова ЧЕТИРИ ЛАПИ използва метода за залавяне, кастриране и връщане: животните се прибират, кастрират, ваксинират срещу бяс, обезпаразитяват и връщат обратно там, където са били намерени. Избиването няма траен ефект, тъй като мястото на бездомните животни ще бъде заето от ново поколение котки и кучета. СЗО, OIE (Световната организация за здравеопазване на животните) и други организации подкрепят нашия метод като единственият хуманен подход, който е ефективен в дългосрочен план и води до овладяване на популацията на бездомни кучета. Освен това Конституционният съд на Румъния вече отхвърли закона, разрешаващ на властите да евтаназират бездомни кучета, на основанието, че части от него са противоконституционни.

 

Решението, предложено от ЧЕТИРИ ЛАПИ, третира причината и ефекта едновременно. Причината е изоставянето на кучета, а ефектът е, че ситуацията с тяхната популация става неконтролируема. Властите са опитвали и с избиване, и с програма за кастрация – но всичко това струва много пари, а има нетраен ефект. Истинското решение е да се спре изхвърлянето на животни и да се овладеят улиците. Това включва сложен пакет от мерки, които да наложат задължително чипиране и кастриране на кучетата (освен при кучета с разплодна стойност) и наказания за изоставянето им. С две думи това е отговорно отглеждане. За овладяването на улиците е необходима кастрационна програма на национално ниво. Кучетата трябва да бъдат прибирани от улиците постепенно, а след това да бъдат оставяни в специални центрове, където да ги подготвят за осиновяване.

 

„Мобилният ни екип в Румъния е заловил, кастрирал и върнал над 100,000 животни от 2001 г. досега, но усилията ни не бяха подкрепени от властите. „Трябва да е като чистене на наводнен апартамент: първо спираш водата, а после поправяш тръбите и чистиш”, обяснява Паун.

 

ЧЕТИРИ ЛАПИ има сериозни притеснения, че избиването на кучета чрез физическо насилие и отрови вече е излязло извън контрол. Местната полиция сякаш пренебрегва варварските убийства на бездомни кучета, случващи се до момента.

 

„Очевидно хората не знаят, че убийството на животно е престъпление, а полицията си затваря очите. Вече знаем, че един човек също е починал от отровен салам, предназначен за кучета. Полицията трябва да предприеме незабавни мерки или да ги подвежда нарушителите под съд”, предупреждава Паун.

 

ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава румънския парламент да пренебрегне първосигналните действия и да приеме по-ефективен закон за бездомните кучета, който изключва убиването им. В същото време полицията трябва да започне да спира и да наказва незаконното избиване.


печат