VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Румънските депутати приеха първобитния закон, разрешаващ убийствата на бездомни кучета

2013-09-11

ЧЕТИРИ ЛАПИ търси опити за предприемане на законови мерки срещу това решение и призовава Еврокомисията да се намеси

Международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ е шокирана от факта, че румънските депутати приеха закон, позволяващ масовото умъртвяване на бездомни кучета. След вчерашното решение за гласуване на закон за евтаназията, днес той бе приет с 266 гласа „за“, 23 „против“ и 20 въздържали се.


„Най-лошият сценарий се сбъдна. Властите вече имат предлог да убиват“, коментира Габриел Паун, Ръкодовител Кампании към ЧЕТИРИ ЛАПИ.

 

Новият закон позволява приспиването на бездомни кучета след 14-дневен престой в приют – при условие, че приютът не разполага с места, храна или медицински грижи.

 

„Този кратък срок не е реалистичен, особено предвид факта, че приютите не са много и няма достатъчно храна и лекарства за кучетата. Следователно този закон означава смъртна присъда за стотици хиляди бездомни кучета в Румъния,“ продължава Паун. За последните няколко години международната организация е заловила, кастрирала и върнала над 100,000 кучета в Румъния. Усилията ѝ са признати и подкрепяни от Европейския парламент“.

 

„Не е за вярване, че страна-членка на ЕС може да приеме закон за масово убийство. Крайно грешно би било, ако Европейската комисия толерира това решение. Ние ще търсим начини за замразяване на закона и призоваваме Комисията да не става част от това престъпление, което повечето европейски граждани никога няма да забравят и простят“, завършва Паун.


печат