VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Втори проект „Грижа за бездомните животни” в Судан

2013-03-06

ЧЕТИРИ ЛАПИ продължава своя проект „Грижа за бездомните животни” в Дарфур, контролираната от ООН област на Судан. По-малко от година след първата по рода си подобна мисия пет опитни ветеринарни лекари и специалисти добавиха още три бази на УНАМИД към маршрута си: Фур Баранга и Шариф в западен Дарфур и Ел Даейн в източната част на региона. Генейна, Няла и щабът на УНАМИД в Ал-Башир също участваха във вече приключилия втори проект ГБЖ, благодарение на който бяха кастрирани и лекувани 187 кучета. Екипът се фокусира върху помагането на възможно най-много животни, като продължи и обучението на местни ветеринарни лекари, започнало през 2012 г. Кучетата и котките са важна част от социалния живот в обеднелия регион, а все още не съществуват опции за лечение и контрол върху раждаемостта. ЧЕТИРИ ЛАПИ и УНАМИД - съвместната мисия на ООН и Африканския съюз в Дарфур – си сътрудничат по подобряването на тези условия, което е в интерес и на животните, и на хората.

Едномесечният проект беше първоначално насрочен за октомври, но забавяния с визите наложи отлагането на пътуването за края на януари. ЧЕТИРИ ЛАПИ е единствената организация за защита на животните, която е активна в региона, а УНАМИД се грижи за безопасността на екипа, като му осигурява достъп до лагерите си. По време на последното ни посещение, отново по инициатива на УНАМИД, много войници се включиха активно в проекта, значително допринасяйки за успеха му. Вторият курс целеше да разшири помощта за кучета и да подобри ветеринарната структура, като продължи и обучението на местни ветеринарни лекари, чиито опит досега е бил единствено със селскостопански животни. Кастрацията и ваксинацията са също толкова важни тук, колкото и във всеки друг район с нарастваща популация на бездомните кучета – за здравето на животното, за превенцията на бяс и други болести, както и за намаляване на големия брой бездомни животни.

Четири седмици в Судан
След като дългото чакане на необходимите разрешителни приключи, благодарение на усилията на УНАМИД, екипът се отправи към Ал-Фашир. Ветеринарните лекари трябваше да се справят с тежкото време, комарите и необичайните условия, но бяха подготвени за това: екипът беше същият, който работи в Судан и миналата година. Всички бяха наясно, че посещението може да има жизненоважно влияние върху състоянието на често недохранените и обезводнени животни – и да отвори още една вратичка за защитата на животните. От УНАМИД помолиха ЧЕТИРИ ЛАПИ да се върнат в Ал-Фашир в близкото бъдеще, за да изградят клиника за животни.


печат