VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Помощ за бездомните животни в Прибалтийските държави

2014-03-17

ЧЕТИРИ ЛАПИ стартира нов проект за кастрация на бездомни животни в Литва и Латвия

Международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ започва нов проект за кастрация на бездомни животни в Литва и Латвия. Ветеринарен екип вече пътува към Вилнюс, столицата на Литва, където проектът стартира утре.© VIER PFOTEN / FOUR PAWS

През следващите две седмици, в сътрудничество с местната община и помощта на много доброволци, екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ ще залавя бездомни кучета и котки, за да ги кастрира, лекува и ваксинира в клиниката към Университета за ветеринарна медицина. Веднага щом животните се възстановят от операцията, те ще бъдат връщани на своя територия. След мисията във Вилнюс екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ ще продължи към Рига, столицата на Латвия, където също ще си сътрудничи с общината.

 

Ръководителят на проекта, д-р Анка Томеску, е щастлива, че общините и на двата града са приели кастрацията като единствен хуманен и дълготраен метод за контролиране популацията на бездомните животни. „Вилнюс и Рига дават добър пример, който трябва да бъде последван от всички европейски столици, които имат проблем с бездомни животни”, изтъква д-р Томеску. „Време е да проумеем, че убиването на животни не решава проблема. Ако Вилнюс и Рига продължат да кастрират и връщат животните, скоро ще станат популярни туристически дестинации в Европа.”

 

По улиците на Литва и Латвия все още живеят хиляди бездомни котки и кучета. и двата града обявиха писмено, че няма да убиват кастрираните животни, а ще насърчават осиновяването им.

 

През последните три години екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ е работил в Литва три пъти и е кастрирал почти 5.000 кучета и котки.


печат