VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Пожар в Лайънсрок: всички лъвове са добре


В убежището за големи котки Лайънсрок избухна пожар, причинен най-вероятно от работа с ъглошлайф на една от строителните площадки. Сухите туфи трева скоро пламнаха – както често започват големите пожари в Южна Африка. Персоналът на Лайънсрок реагира бързо и ефективно, организирайки помощта, дошла от съседните ферми, докато същевременно се бореше с пламъците, разгорели се близо до огражденията за адаптация, където новопристигналите големи котки обикновено биват наблюдавани. Въпреки че евакуацията на лъвовете беше бързо организирана, след около два часа беше свирен отбой, тъй като ситуацията вече се намираше под контрол.


Лайнсрок притежава пълното оборудване за борба с пожари и целият персонал е обучен да го използва. Местният Комитет по пожарна безопасност беше информиран и остана ангажиран, въпреки че точно в този момент нямаше възможност за оказване на подкрепа по въздуха. Въпреки големите разстояния в този селски район в близост до града Витлеем, съседите пристигнаха бързо на помощ. Фермерите в околността бяха настроени скептично към проекта Лайънсрок, когато през 2007 г. бяха поставени основите му, благодарение и на негативно лобиране в медиите от страна на представителите на индустрията, развиваща трофеен лов. Сега обаче отношенията са сърдечни и Лайънсрок е здраво интегриран в местната общност. Сегашните строителни работи са насочени към разширяването на възможностите за предлагане на нов дом на още лъвове, нуждаещи се от помощ и намиращи се в изоставени зоологически градини в Румъния и други страни.


Работите по разширяването на убежището скоро ще бъдат възстановени

Сега, когато огънят е вече изгасен, ще последва задълбочено разследване на причините за пожара, въпреки че подобни събития не са рядкост за Южна Африка. Бързо ще трябва да бъдат изчислени и щетите, причинени на строителната площадка, тъй като има остра нужда от новите ограждения. За момента обаче всички изпитват облекчение от успешния край на огнеборските усилия, в които взеха участие 16 работници, други служители и съседи. Евакуацията на огражденията също беше организирана много ефективно. Поради факта, че персоналът на Лайънсрок внимателно следваше плановете за действие в екстремни ситуации, усилията по възстановяваването на разширителните работи може да започнат още днес.


печат