VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Българските големи котки се адаптират добре към новия си живот в Лайънсрок


Няколко месеца след пристигането им в убежището за големи котки Лайънсрок, всички спасени от България през 2010 и началото на 2011 големи котки са се аклиматизирали добре. Тигърът Мартин и лъвиците Леа, Симона и Багира се радват на първите си стъпки на свобода.


Леа и Симона

Леа живее в ограждение заедно с друга млада лъвица – Кара. Макар и все още да спазват дистанция, като цяло двете млади дами са много спокойни и отпуснати. Доколко са привързани към хората става ясно веднага, щом някой доближи ограждението им – Леа и Кара веднага се спускат към оградата, просейки си внимание. Леа очевидно се адаптира по-добре от другата лъвица и не показва страх към нищо, освен към съквартирантката си. Тя ръмжи всеки път, когато Кара се приближи. С това поведение вероятно Леа компенсира липсата на нокти. В началото на 2011 г. и двете лъвици бяха преместени в едно от огражденията за адаптация, в съседство със Симона. Гледачите на ЧЕТИРИ ЛАПИ се надяват в бъдеще да съберат трите лъвици заедно.


През първите седмици Симона беше все още изплашена и предпочиташе безопасността на жилището си – това не е изненадващо, след като тя е сама и никой не подкрепя самочувствието й. Единствено ако човек се приближава тихо и сам, Симона се осмеляваше да привлече предпазливо вниманието му. Тъй като е била отгледана в самота и е хранена винаги от човек, това е единственият начин за нея да си вдъхне увереност, когато се почувства уплашена. След няколко седмици обаче Симона показа повече самочувствие и явно нямаше нищо против присъствието на съседите си Леа и Кара. Тя е игрива по един ненатрапчив начин и обича да дебне и гони гледачите по протежението на оградата.


Багира

Раните на Багира се затварят много бавно и понякога тя не иска да се храни правилно. Скоро тя ще се нуждае от собствено ограждение, тъй като сега се намира в една от зоните за хранене на вече съществуваща група. И въпреки че т. нар. „Браилска група” са приятелски настроени съседи, Багира се страхува от тях. Това се дължи основно на факта, че възрастната лъвица е трудноподвижна и това я кара инстинктивно да бъде по нащрек средата и съседите си. Екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ е планирал конструирането на ограждение, съобразено със специалните нужди на тази лъвица (малко, равно пространство, с къщичка с дървен под), където тя все пак ще бъде в обхвата на полезрението на други лъвове. Строежът на ограждението се очаква да започне скоро.


Мартин

Мартин се адаптира много бързо. Както подобава на един мъжки тигър, той не беше особено притеснен от новата среда, или от каквото и да било друго. Видимата загуба на килограми не е изненада, тъй като животното пристигна с доста наднормено тегло, а сега ежедневно има възможност обхожда голямо пространство естествена среда. Мартин обича да се охлажда в басейна, като потапя задните си крака и корема във водата.


печат