VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Лъвицата Багира и тигърът Мартин пристигнаха в Южна Африка

2013-02-20

лед пристигането на йорданското тигърче Бахар миналата събота, ЛАЙЪНСРОК приветства във вторник още две нови животни: 14-годишната лъвица Багира и 8-годишния тигър Мартин, които идват от български зоологически градини.


Екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ спаси Багира от неподходящите условия в зоопарка в гр. Павликени. Липсата на правилни грижи и на храна са оставили своя отпечатък по тялото на лъвицата и тя има дълбоки рани в областта на таза. Животното също така страда от болки в гърба. Хелмут Дунглер, президент на ЧЕТИРИ ЛАПИ, обяснява:

"Преди два месеца я преместихме в софийския зоопарк, за да я лекуваме. Щастливи сме, че Багира издържа пътуването до Южна Африка – тук тя ще може да прекара на спокойствие последните години от живота си. Историята на тази лъвица отново напомня за положението на толкова много големи котки по света, които страдат в подобни условия. Състоянието на Багира след пристигането й в убежището принуди ветеринарите на организацията да я изолират в специално помещение, където лечението й ще продължи. Тя все още не се намира в желаното добро състояние, но ние стискаме палци за това скоро да можем да я приобщим към някой от прайдовете в ЛАЙЪНСРОК."


По време на своето дълго пътуване от България Багира беше придружена от масивния тигър Мартин. Той е конфискуван от частно лице, което го е отглеждало незаконно. Последните няколко месеца Мартин е прекарал в зоопарка в Благоевград, където временно е настанен от Министерскво на околната среда и водите.

 

“Когато българските власти разбраха, че ЧЕТИРИ ЛАПИ се грижи за Багира, те се свързаха с нас и ни помолиха да разрешим на Мартин да придружи лъвицата в пътуването й до Южна Африка” – спомня си Хелмут Дунглер. След толкова много спирки по пътя си, тигърът най-после навлиза в най-важната част от живота си – той вече ще живее необезпокояван от хората в голямо ограждение в ЛАЙЪНСРОК до края на дните си.

 

“Убедени сме, че тези животни ще се възстановят от физическите и психическите поражения в условията на ЛАЙЪНСРОК много по-бързо, отколкото в някоя зоологическа градина” – казва Хелмут Дунглер. – “Крайната цел на тази спасителна операция беше не само осигуряването на нов живот за Мартин и Багира, а също така и приковаването на общественото внимание към положението на много големи котки, държани в плен в ужасяващи условия по целия свят.”


Багира и Мартин не са първите големи котки от България, които са приютени в Лайънсрок. През м. октомври 2010 г. Там бяха настанени лъвиците Симона и Леа, които в България са били отглеждани незаконно от частни бизнесмени, преди да бъдат конфискувани от властите.

От ЧЕТИРИ ЛАПИ изказват огромна благодарност на Министерство на околната среда и водите и на Софийски зоопарк, без чиято помощ не биха могли да бъдат осъществени акциите за спасяването на Багира, Мартин, Леа и Симона.


печат