VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

ЧЕТИРИ ЛАПИ спасява лъвицата Багира от Павликени


Фондация  ЧЕТИРИ ЛАПИ ще поеме грижите за болната лъвица Багира от зоопарка в Павликени. Това стана ясно след проверка на състоянието на животното, организирана от Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново и представители на международната организация. Повод за нея беше тиражирана в медиите информация за здравословното състояние на 17-годишната Багира.

 

Багира беше прегледана от известни наши и чужди специалисти, които „Четири лапи” доведе в Павликени. Специално от Южна Африка пристигна и д-р Амир Кхалил, управител на парка „Лайънсрок”, в който ЧЕТИРИ ЛАПИ е спасила близо 80 големи котки от фалирали зоопаркове и увеселителни заведения в Европа. Екип на проф. Аминков от Лесотехническия университет в София пък направи рентгенови снимки на Багира, благодарение на които ще може да се определи причината за лошото общо състояние на лъвицата и да се постави точна диагноза.


Здравословното състояние на Багира е тревожно, което според д-р Кхалил се дължи основно на условията й на живот. „В клетката си тя не може да се движи пълноценно, хигиената не е добра, липсва и вентилация на вътрешните помещения. През последните месеци Багира не се е хранела добре и се е залежавала все повече, от което е отслабнала много и е получила рани в областта на таза. Също така, животното има проблеми с гръбначния стълб и със задържането на урина. Въпреки това има голяма надежда Багира да се оправи, стига да бъде назначено и проведено правилно лечение и условията на живот да се подобрят.”


Лекарите третираха раните на Багира на място и започнаха укрепващо лечение. До края на месеца тя ще бъде преместена в София, където ще бъде прегледана на скенер и лечението й ще продължи. Ако състоянието й позволява, в началото на следващата година лъвицата може да бъде транспортирана до „Лайънсрок”. Там в естествена среда ще може спокойно да прекара последните няколко години от живота си. Тъй като лечението и грижите за Багира в София ще бъдат скъпи, от ЧЕТИРИ ЛАПИ ще разчитат на дарения както у нас, така и в чужбина. След като Багира бъде преместена в София, клетката й ще бъде запечатана и поради неподходящите условия зоопаркът в Павликени няма да получи разрешение да отглежда други големи котки. Това реши комисията от РИОСВ – Велико Търново, която инспектира съоръжението.


Със своето дарение Вие също можете да помогнете за спасяването на Багира:

Райфайзен банк България
Клон Съборна
ул. "Съборна" №5
1000 София

BIC RZBBBGSF
IBAN (BGL): BG88RZBB91551060388714
IBAN (EUR): BG76RZBB91551460388703


печат