VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

ЧЕТИРИ ЛАПИ преместиха лъвицата Багира от Павликени в София

2013-02-20

Екип от специалисти от международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ преместиха днес лъвицата Багира от гр. Павликени в зоопарка в София. Това е поредният етап от акцията за спасяване на 14-годишната голяма котка, чието критично състояние предизвика широк обществен отзвук не само у нас.


Според д-р Амир Кхалил, управител на Парка за големи котки Лайънсрок, който пристигна специално от Южна Африка, състоянието на Багира се е подобрило значително през последните седмици. „Тя вече тежи над 100 кг и е достатъчно здрава, за да издържи упойката и пътуването до София. В софийския зоопарк тя ще може да се възстанови още по-бързо от травмите си, както и да бъде под постоянното наблюдение на изключителни специалисти.”


Още с пристигането в София Багира беше откарана в една от най-големите ветеринарни клиники, където беше прегледана под пълна упойка на томограф от проф. Богдан Аминков. Снимките потвърдиха съмнението на лекарите на ЧЕТИРИ ЛАПИ за проблеми и изменения в гръбначния стълб, които са причина и за нестабилната походка на Багира и за раните й от залежаване. До дни ще излезе и окончателното становище на лекарите.


На спасителната акция присъства и г-н Хелмут Дунглер, основател и президент на ЧЕТИРИ ЛАПИ, който остана доволен от успешния завършек на акцията.

„Изключително радостен съм, че ЧЕТИРИ ЛАПИ успя да премести Багира в Софийския зоопарк,” каза г-н Дунглер. „Благодарение на сътрудничеството ни с Министерството на околната среда и водите на България ще можем да подготвим пътуването на Багира за Парка ни за големи котки Лайънсрок в Южна Африка. Ако здравословното състояние на Багира се стабилизира напълно в следващите няколко седмици, тя ще лети за Лайънсрок в началото на февруари.”


От месец ноември ЧЕТИРИ ЛАПИ пое грежите за Багира. Тогава екип от лекари на международната организация направи преглед на състоянието на животното на място в зоопарка в Павликени и започна лечение. Диетата на Багира също беше подобрена, като от ЧЕТИРИ ЛАПИ осигуриха редовно хранене с телешко месо и субпродукти. В резултат на грижите Багира укрепна, което направи възможно днешното транспортиране до София.


До началото на 2011 г. Багира ще остане в Софийския зоопарк, където лечението й ще продължи, а през февруари се очаква от ЧЕТИРИ ЛАПИ да я приютят в своя парк за големи котки Лайънсрок в Южна Африка. Там за нея ще се грижат едни от най-опитните специалисти и тя ще може да прекара последните години от живота си на спокойствие и свобода.

От ЧЕТИРИ ЛАПИ биха искали да изкажат своите благодарности на Министерство на околната среда и водите, без чието съдействие не би било възможно спасяването на Багира, както и на екипа от гледачи в зоопарка в Павликени, които въпреки финансовите трудности са полагали максимално добри грижи за лъвицата.


Със своето дарение Вие също можете да помогнете за спасяването на Багира:

Райфайзен банк България
Клон Съборна
ул. "Съборна" №5
1000 София

BIC RZBBBGSF
IBAN (BGL): BG88RZBB91551060388714
IBAN (EUR): BG76RZBB91551460388703


печат