VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

ЧЕТИРИ ЛАПИ транспортира 4 лъва и 2 тигъра от Румъния в Южна Африка

2013-04-09

Животните бяха конфискувани тази сутрин от зоопарка в Онещ и ще бъдат преместени в Лайънсрок

След живот, прекаран в тесни помещения и неподходящи условия, шест големи котки от Румъния ще си възвърнат достойнството и радостта от живота в убежището Лайънсрок в Южна Африка. Тази сутрин фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ успешно приключи операцията по изземването на четири лъва и два тигъра от зоопарка в Онещ, област Бакау. Лъвовете, конфискувани от предполагаемия престъпник Нуту Каматару, нямат този късмет: те ще останат в Румъния поради процедурна грешка.


Екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ, в това число и двама ветеринарни лекари, се погрижи за упояването, натоварването на животните в специални сандъци и транспортирането им в съответствие с най-високите стандарти.

След медицинските процедури, които отнеха приблизително 4 часа, сандъците с шестте животни бяха натоварени на камион до Швейцария. Лъвовете се очаква да пристигнат утре следобяд на летището в Цюрих, откъдето ще бъдат качени на самолет за Йоханесбург, Южна Африка. Котките ще пристигнат в Лайънсрок на 11 април.

 

„Много сме щастливи, че още един румънски зоопарк взе правилното решение да отстъпи големите си котки на ЧЕТИРИ ЛАПИ и убежището Лайънсрок. Призоваваме румънските власти да прилагат законодателството по-сериозно и да подобрят условията на живот за стотици диви животни из румънските зоопаркове. Тези животни заслужават уважението ни и имат право на по-добър живот“, заяви Йоана Дунглер, директор „Проекти“ към ЧЕТИРИ ЛАПИ.

 

Котките, които ще бъдат транспортирани от зоопарка в Онещ, включват лъвицата Симба и нейните две малки, Сара и Хера, и два тигъра – Герика и Томи. Кметството на Онещ официално се обърна към ЧЕТИРИ ЛАПИ да изземе котките от градския зоопарк, който няма необходимите правомощия да гледа животните от 2007 г. Те са живели цял живот на циментен под, в изключително тесни заграждения и в неподходящи за вида си условия. Четирите лъва делят клетка от 40 кв.м., докато румънското законодателство изисква минимална площ от 500кв.м. за двойка лъвове. Медицинският анализ показва, че всички животни страдат от сериозен недостиг на минерали и калций, а малките лъвчета – от рахит и нанизъм.

 

В Лайънсрок котките ще стъпят на трева за първи път в живота си. След адаптационния период те ще бъдат настанени в заграждения от минимум 1 хектар (10,000 кв.м.) – 150 пъти по-просторни от сегашните им клетки.

До момента ЧЕТИРИ ЛАПИ е спасила 32 лъва и 1 тигър от Румъния, които са били настанени в убежището Лайънсрок в Южна Африка. В Румъния има 26 зоологически градини, 5 от които са изгубили право да работят поради неспазване минималните стандарти за отглеждане на диви животни. Тъй като властите рядко намират решение за преместване, животните се гледат с години в тесни клетки, без подходяща храна или медициска грижа. Огромният брой сигнали и петиции, изпратени от румънски граждани, подтикнаха Европейската комисия да изиска от властите пълен доклад за условията на отглеждане на диви животни в румънските зоопаркове.

 

ЧЕТИРИ ЛАПИ планира също да поеме четирите лъва, конфискувани от Нуту Каматару. Предполагаемият престъпник отглеждал животните в плен незаконно. По молба на властите ЧЕТИРИ ЛАПИ ги настани временно в зоопарка Буков в Плоещ през февруари. Поради процедурна грешка от страна на Националната служба за екологична охрана на Румъния, четирите лъва не могат да напуснат страната засега. Въпросът със законовото притежание на лъвовете все още не е разрешен. ЧЕТИРИ ЛАПИ искрено съжалява за това забавяне. Йоана Дунглер: „Зоопаркът Буков няма подходящи условия да гледа животните. Затова ние предложихме да приютим четирите лъва в убежището Лайънсрок в Южна Африка. Настояваме властите да действат спрямо законодателството и да сложат край на страданията на животните“.


2013_04_09_Romanian_Cats_01.jpg 2013_04_09_Romanian_Cats_02.jpg 2013_04_09_Romanian_Cats_03.jpg 2013_04_09_Romanian_Cats_04.jpg 2013_04_09_Romanian_Cats_04_1.jpg
печат