VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

ЧЕТИРИ ЛАПИ осигурява нов дом в "Лайънсрок" за трикрак гепард

2014-11-17

Най-новият обитател в убежището за големи котки на ЧЕТИРИ ЛАПИ „Лайънсрок” е трикракият гепард Саша. Младият гепард беше сериозно пострадал от нападение от гну, заради което задният му крак трябваше да бъде ампутиран. Живот в дивата природа вече не беше възможен за Саша. Затова той беше преместен в „Лайънсрок”, където може да живее в естествена среда, но същевременно да бъде защитаван и наблюдаван от хора.


На пръв поглед Саша изглежда като съвсем нормален гепард.
© FOUR PAWS| Monika Girardi

Саша е отгледан от хора

Едва на шест месеца Саша губи майка си. Фермер го намира и го води при ветеринарен лекар, който се грижи за него. Впоследствие организация за защита на застрашените от изчезване диви животни (Endangered Wildlife Trust) – която разработва проект, целящ да освободи гепардите в дивата природа – взима Саша и успешно го връща в дивата природа. За нещастие Саша не успява да се наслади дълго време на свободата си. След нападение от гну, гепардът губи един от краката си. EWT се обърнаха към нас и сега Саша е в „Лайънсрок”, където може да живее в естествена среда и същевременно да бъда наблюдаван и защитаван от хора.


Трикракият гепард Саша очевидно харесва новия си дом в „Лайънсрок”.
© FOUR PAWS

Гепардът Саша ще разполага със собствени заграждения

Саша обожава да седи на покрива на колибката си и да се наслаждава на хубавата гледка.
© FOUR PAWS | Monika Girardi

Въпреки, че преди Саша е живял в дивата природа, вече се чувства добре в загражденията си. Също така гепардът не позволява на недъга му да му влияе. Скача върху колибката си без усилия, за да разгледа наоколо. Когато привикне напълно с новия си дом, Саша ще бъде преместен в собствени заграждения с големина 1 хектър.


Убежище за големи котки на ЧЕТИРИ ЛАПИ „Лайънсрок”

Убежището за големи котки „Лайънсрок”, проект на ЧЕТИРИ ЛАПИ, осигурява подходящ дом за котки, които преди това са били държани в неподходящи условия в зоопаркове, циркове или са били частна собственост. Площта, построена специално за големи котки през 2007 година в Южна Африка (18 километра от град Бетлехем) осигурява високи стандарти, които включват огромни площи за групи семейства, подпомагане на естественото поведение, медицински грижи и охрана на загражденията. В „Лайънсрок” ловът, търговията и развъждането на дивите животни е строго забранено. Паркът разполага с площ 1,250 хектара. Загражденията на големите котки (112 котки общо; главно лъвове, но също така и тигри, леопарди, гепарди, каракали, диви кучета, хиени) са 56 хектара. В останалата част от парка живеят свободно други типични за Южна Африка видове животни (зебри, гну и други антилопи).


печат