VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Как екипът в Кения помогна на животните по време на суша

2013-02-11

Беше много дълъг сух период, който продължи от май до средата на октомври и се отрази на националните паркове в Тсаво и Амбосели. Мобилната клиника на ЧЕТИРИ ЛАПИ с екипа на д-р Джеремая Погон трябваше да „пребори” няколко проблема за този период. От една страна сушата и недостигът на храна се понесоха тежко от животните, а от друга – нарастващият брой на бракониерите в този защитен район води до инциденти. През последните години рейнджърите вършат отлична работа и бракониерите са станали специалисти в сложни примки и стрели, за да привличат по-малко внимание. С помощта на мобилната клиника на ЧЕТИРИ ЛАПИ д-р Погон се отправи на неуморна мисия да помага на слонове и други животни, попаднали в капан. В резултат бяха спасени много диви животни.

 


Екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ извършва постоянен обмен на информация с пазачите на дивеч в граничните резервати. Колко бързо ще помогнат на ранено животно, е въпрос на живот и смърт. Всеки ден слонове, зебри и лъвове се обезвижват, примките се свалят и раните им се лекуват. Успеваемостта на екипа е изненадващо висока, предвид че нарастващият брой на бракониерите не е единственият проблем. Наблюдават се случаи на опасния за слоновете вирус EEHV, както и епидемия на шап сред бизоните, която може да се разпространи и по други животни. Промяната в климата, нередовните валежи и все по-дългите сухи периоди имат опустошително въздействие върху екосистемата в Тсаво. През ноември 2012 г. Кенийската служба за защита на дивите животни KWS започна анти-бракониерска акция, която доведе до ареста на 37 души. Трийсет и осем килограма слонова кост, 472 килограма месо и много оръжия бяха иззети в процеса.

 


Волята за живот на слона

Случаят, който Джеремая Погон нарича „най-емоционалния” в цялата си кариера , е спасяването на мъжки слон през септември. Рейнджърите успяват да подгонят група бракониери в пресъхналото корито на река Вой, но губят надежда за живота на раненото животно. Когато пристигат ветеринарните лекари, слонът се бори със смъртта, улучен с пет стрели и завързан за дърво с телена примка. Но той ще спечели тази битка: лечението на раните отнема часове, а дървото пречи на джипа да повдигне животното, но въпреки тези пречки гордото животно се изправя самò. Екипът и рейнджърите ликуват при гледката на този момент, който символизира трудното бъдеще на резерватите.

ЧЕТИРИ ЛАПИ финансира инициативата Тсаво към David Sheldrick Wildlife Trust от години. С помощта на вашите дарения можем да подкрепяме отличната работа на местния ветеринарен екип и занапред.

 


печат