VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Борба срещу примките и бракониерството: ветеринарният екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ

2013-02-11

През май настъпва краят на дъждовния сезон в Кения – за д-р Джеремая Погон и неговите колеги това често означава бавно, но сигурно увеличаване на броя на случаите, за които трябва да се погрижат. През последните месеци членовете на ветеринарния екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ имаха серия от необичайни случаи, като например спасяването на наранено лъвче и лечението на пострадал от бракониери слон, който пък по-късно нападна превозното средство на екипа.

 

Младото лъвче беше на около три месеца, когато го откриха в региона на Ламу. Животното беше обезводнено и заловено чрез клетка капан. Лъвчето беше транспортирано до Източния парк „Цаво”, който е основното поле за действие на д-р Погон и неговият екип. Малкото имаше различни наранявания, които може да си е нанесло и само. В клиниката женското лъвче беше захранено с глюкоза, а по-късно и с мляко, като по този начин то възвърна силите си и се възстанови бързо. Сега за животното се полагат допълнителни грижи в приюта в Найроби. Популярният център, който се стопанисва от партньорите ни от David Sheldrick Wildlife Trust, в момента достига лимита на възможностите си.


Един разярен слон

За съжаление все още много представители на различни животински видове стават жертва на капаните с примки – хищници или водни и обикновени антилопи. Няколко от уловените животни трябваше да бъдат обездвижени за кратко, за да може примката да бъде махната. В повечето случаи бяха използвани антибиотици, за да бъдат предотвратени инфекции по време на процеса на оздравяване. Бракониерите често използват копия и стрели, особено сега, когато популацията от слонове видимо се е възстановила. Един слон, оцелял след такава атака, беше забелязан на територията на близкото ранчо „Галана”, но екипът се отказа от залавянето на очевидно много упоритото животно след няколко опита, тъй като гигантът отстъпи до речен бряг, пълен с крокодили.


Рисковано спасяване

Рискованите усилия за спасяване на дебелокожото животно продължиха на следващия ден, като екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ се опита да го доближи и обездвижи. Най-накрая служителите ни успяха да проникнат в скривалището на жестоко нараненото животно и да го приспят със стреличка еторфин. Раните му, които, както се и предполагаше, бяха получени от огнестрелно оръжие, бяха почистени и бяха дадени антибиотици. И така, както зашеметяването на голямото животно не беше лесна задача, съживяването му се оказа също толкова трудно: наложи се да бъдат използвани въжета, за да може слонът да бъде изправен на крака, като при тази операция гигантът се блъсна в едно от превозните средства на охраната. За щастие никой не беше наранен и трудният пациент напусна сцената със стабилни изгледи за възстановяване.


печат