VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Бедствена суша в Кения - нужда от спешна помощ


Най-тежката суша за последните 10 години затруднява сериозно работата на Мобилната ветеринарна група на ЧЕТИРИ ЛАПИ и поставя на карта дългогодишните усилия на екипа на д-р Дейвид Ндире за опазване на животните в националните паркове Тсаво и Амбосели. Приютът за бебета-слончета, поддържан от партньорите на ЧЕТИРИ ЛАПИ от David Sheldrick Wildlife Trust, в момента е приютил 28 животни - два пъти повече от максималния капацитет. Десетки зебри, лъвове, антилопи и дори хипопотами и крокодили са загинали и затова ЧЕТИРИ ЛАПИ изработи спасителен план и спешно финансира закупуването на камион-цистерна.

 

Над 60 слона са станали жертва на катастрофалната суша само от края на септември. Тъй като популацията на слоновете и без това намалява поради намесата на бракониери и ниската раждаемост, положението стана тревожно. Всички животински видове са еднакво застрашени обаче - ежедневно множество животни умират защото нямат достъп до вода и заради напълно изсъхналата растителност, което не позволява намирането на алтернативни източници на храна. Порочният кръг не свършва с това - кризата достига и местното население, която увеличава бракониерството и нелегалната търговия с месо от диви животни.

 


"Четири лапи" изпраща подкрепления

ЧЕТИРИ ЛАПИ реагира незабавно на създалата се ситуация като изпраща допълнително хора в Кения. Освен това, веднага е закупен многофункционален камион, с чиято помощ екипът на място ще може да помага на страдащите животни, като докарва вода от реките в онези части на парковете, където има нужда, за да може да предпази слоновете и другите животни от обезводняване. В надпреварата с времето за осигуряване на вода ще бъдат прокопани и два нови кладенеца - в Итумба (лагер в източната част на Тсаво) и в близост до р. Ати. И докато безплодието е сериозен проблем в Кения през последните три години, то сегашното бедствие е причинено най-вече заради липсата на обилни дъждове през март и април.

 


Осигуряване на спешна помощ

Екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ прави всичко възможно, за овладяване на ситуацията и за оказване на помощ на колкото се може повече животни. Усилията далеч ще надвишат обичайните, свързани с Мобилната ветеринарна група - нужна е спешна помощ, за да се гарантира, че фауната на Кения ще се възстанови от сушата веднага щом тя приключи. Дотогава ЧЕТИРИ ЛАПИ ще засили присъствието си в региона, като ще се възползва от опита си при предишни мисии за оказване на помощ при бедствия. Подкрепете ни и ни помогнете да успеем в това начинание!

 


печат