VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Спасителна операция на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Газа: малки лъвчета в бежански лагер

2015-06-22

2015-07-06 - Подходящ дом за двете лъвчета

 

След месеци живот в неподходящи условия, двете лъвчета най-накрая бяха преместени в подходящ дом за тях в Йордания. Въпреки, че последните няколко дни бяха изключително тежки за екипа на ЧЕТИРИ ЛАПИ, сме щастливи, че успяхме да завършим мисията си и да спасим лъвчетата. © VIER PFOTEN l Tom Benda

05.07.2015: На път към Йордания

 

Екипът ни, заедно с двете лъвчета получиха разрешение да напуснат Газа. В момента пътуваме към Йордания, където лъвчетата ще заживеят в новия си, подходящ за тях дом. 


2015-07-05: Лъвчетата вече официално са под опеката ни

 

Екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ се намира в Газа от четвъртък насам в опити да спаси двете малки лъвчета от бежански лагер. Добрите новини: спасителната мисия беше успешна! Малките вече официално са под опеката ни. Но мисията не е достигнала своя край. Екипът ни заедно с лъвчетата са на границата в Газа и са в очакване да получат разрешение да я прекосят. Сега се опитваме да мобилизираме всички контакти, с които разполагаме на място, за да стигнем всички успешно вкъщи.

Стискайте палци мисията да завърши успешно! © FOUR PAWS

Мона и Макс представляват опасност за хората в лагера в Рафах

Снимки на малките лъвчетата в  бежанския лагер в ивицата Газа обикалят света. През март 2015 година, баща на шест деца е закупил лъвчетата, които тогава са били едва на два месеца, от зоологическа градина в Рафах като подарък за внучетата си. Новите „домашни любимци“ бързо са стигнали финансовият и физически лимит на семейството. Д-р Амир Кхалил, ръководител на спасителния екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ, от седмици наред търси решение за малките лъвчета Мона и Макс.  Строгите правила за транспорт и достъп и преговорите със собственика на лъвчетата затрудняват екипа на ЧЕТИРИ ЛАПИ. © FOUR PAWS

Начален етап на новата спасителна мисия в Газа

ЧЕТИРИ ЛАПИ са сигурни, че скоро ще получат „зелена светлина“ за да навлязат в ивицата Газа. Екип от ветеринарни лекари и лобисти скоро ще отпътуват за Рафах, за да спасят малките лъвчета от безотговорното им отглеждане. Големите котки са на петмесечна възраст и живеят със семейството, което включва малки деца, под един покрив! Поради тази причина искаме да ги изведем от там възможно най-скоро, най-малкото заради безопасността на хората. Двете лъвчета вече са по-големи и по-силни от пристигането им в бежанския лагер, и сега те представляват опасност за жителите на лагера. 

 

Преговорите със собственика ще започнат, когато екипът ни пристигне на място. В момента, в който лъвчетата бъдат предоставени на ЧЕТИРИ ЛАПИ ще запоне тяхното преместване в център Нова Надежда, транзитната станция на Al Ma’wa Wildlife Sanctuary в Йордания. 

 

Въпреки малката площ на Газа, около 40 големи котки живеят там, което прави контрабандата на екзотични животни сериозен проблем. Дори и родителите на Мона и Макс се предполага, че са прекарани до зоологическата градина в Рафах като малки по подземни тунели от Египет до Газа. По време на военните конфликти през миналата година египетската армия разруши по-голямата част от тези тунели. © FOUR PAWS

Формалностите по пътуването забавят спасителната мисия

Продължаващият конфликт в ивицата Газа затруднява пътуването. От известно време насам, ЧЕТИРИ ЛАПИ търси официално позволение за спасителната мисия. Това не е първата мисия на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Близкия Изток: през септември 2014 организацията проведе спасителна операция в разрушената зоологическа градина Al-Bisan, на север от ивицата Газа. Три лъва бяха преместени в  спасителна станция. През април, екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ осигури медицински грижи и храна за животните в западналата зоологическа градина Khan Younis. 

 

Надяваме се, че сегашният собственик ще постъпи разумно и ще ни позволи да отведем лъвчетата. Те се нуждаят от безопасен дом, а не да бъдат продадени на някоя друга зоологическа градина в областта!


печат